Voor huurders in problemen

Minister Ollongren maakt tijdelijke huurverlaging mogelijk

20 mei 2020 18:11
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. (Tekst gaat door onder foto) Beeld © ANP

Huurders met betalingsproblemen kunnen straks gemakkelijker een tijdelijke korting op de huur krijgen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) dient hiervoor op korte termijn een wet in. Ze wil zo huurders helpen die door de coronacrisis in de problemen komen.

Het verlagen van huren is nu al mogelijk. Probleem is echter dat het daarna wettelijk niet is toegestaan om de huur weer terug te brengen op het oude niveau. Voor verhuurders is dat een belemmering. De minister wil nu regelen dat het wel kan. 

Zij schrijft dit in een brief waarin ze onder meer reageert op de wens van de Eerste Kamer om de huren te bevriezen en dus niet per 1 juli omhoog te laten gaan. Ruim een week geleden nam de senaat een motie aan van SP-senator Tiny Kox. In de Tweede Kamer is een soortgelijke motie ingediend, maar die is nog niet in stemming gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meeste huurders krijgen jaarlijkse verhoging, ondanks coronacrisis

Niet effectief

Minister Ollongren vindt bevriezing van de huren geen goed middel om huurders te helpen die tijdelijk in de problemen komen door de coronacrisis. Ze vindt dat middel niet effectief omdat ook huurders die geen problemen hebben er van profiteren. Een tijdelijke huurverlaging voor specifieke gevallen vindt ze veel geschikter om maatwerk te leveren. 

Volgens Ollongren kunnen huurders hun huisbaas nu al verzoeken een tijdelijke korting op de huur toe te passen, vooruitlopend op de behandeling van het wetsvoorstel. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore