Ga naar de inhoud
Corona door nerts

Minister Schouten: 'Kans op besmetting van dier op mens nog steeds heel klein'

Nerts Beeld © ANP

Minister Carola Schouten benadrukt dat de kans dat dieren mensen besmetten met corona nog altijd heel erg klein is. Gisteren werd bekend dat het aannemelijk is dat een medewerker van een nertsenfokkerij door een nerts is besmet. Alle nertsenfokkerijen krijgen nu een verplichte screening en er komen meer onderzoeken naar besmettingen onder dieren.

Minister Carola Schouten vindt niet dat er direct reden is tot paniek nu bekend is geworden dat een medewerker van een nertsenfokkerij waarschijnlijk door een nerts is besmet met corona. 

Ze blijft er bij dat de kans 'dat mensen elkaar besmetten met het virus, vele malen groter is dan dat de besmetting van dier op mens gaat'.

Niet ruimen

Schouten wil de ruim 150 nertsenfokkerijen in ons land vooralsnog niet ruimen. Wel krijgen alle nertsenfokkerijen in ons land een verplichte screening op corona. In de fokkerijen worden nertsen gefokt voor hun pels, de fokkerijen zijn per 1 januari  2024 verboden omdat de fok omstreden is.  

De minister gaat wel de subsidieregeling die al voor de corona-uitbraak van kracht was, extra onder de aandacht brengen. Regeringspartij D66 dringt wel aan op ruiming en vraagt een debat aan.

Schouten: "Volgens de onderzoeken is het coronavirus niet in de lucht rondom de nertsenfokkerijen aangetroffen, maar blijft het in de stallen. Nertsen blijven in de stal, het virus is goed controleerbaar."

Bovendien lijken de dieren volgens haar elkaar niet in zo'n mate te besmetten. Uit voorzorg is bezoek wel verboden bij besmette bedrijven. 

Corona
Lees ook:
Corona vastgesteld bij drie Nederlandse katten en een hond

Meer onderzoeken naar dieren

Wel komen er meer onderzoeken om meer over de besmetting van dieren te weten te komen. Er loopt al een onderzoek naar besmettingen onder varkens.

Vorige week werd nog bekend dat er drie katten rondom nertsenfokkerijen zijn besmet door corona, en een hond. Er wordt vanuit gegaan dat die dieren corona hebben gekregen door mensen. 

Houd afstand met je dier

Schouten adviseert mensen met een hond of kat met coronaverschijnselen om afstand van het dier te houden. "Er gelden dan dezelfde regels als voor mensen."

Als het lastig is om afstand te houden met het huisdier, adviseert Schouten om het beest in een aparte ruimte te zetten.

'Complex'

Volgens het RIVM is de kans op een besmetting van dier op mens 'heel klein'. "Dit lijkt een uniek geval", zei RIVM-baas Jaap van Dissel vandaag tijdens zijn technische briefing. Verder noemde hij de besmetting bij dieren 'complex'.

Schouten heeft aangegeven dat er binnenkort een extra technische briefing komt over dit onderwerp.   

Hoeveel katten en honden er in ons land besmet zijn met corona is niet bekend. Dierenartsen wordt wel gevraagd coronabesmettingen te melden bij de NVWA. De overheid hoopt snel meer duidelijkheid te krijgen over aantallen.

Waarom het coronavirus niet verdwijnt in de zomer

03:45
Coronavirus
Lees ook:
Coronavirus op nog eens twee nertsenhouderijen