3,5 miljard schade per jaar

Nieuwe maatregel tegen drankmisbruik: alcohol-enkelband landelijk ingevoerd

18 mei 2020 17:58 Aangepast: 18 mei 2020 19:51
Alchoholenkelband

Er komt een nieuwe, landelijke maatregel om alcoholmisbruik tegen te gaan: de alcohol-enkelband. Drankrijders kunnen daardoor niet meer ongemerkt achter het stuur kruipen. "Hard nodig", zegt minister Grapperhaus. "Alcoholmisbruik kost de staat jaarlijks zo'n 3,5 miljard en de maatschappelijke schade is nog groter."

In Rotterdam en Oost-Nederland liep al een proef met de alcohol-enkelband. Via zweetvocht meet de alcoholmeter hoeveel alcohol iemand in zijn bloed heeft. Die data worden doorgegeven aan de verslavingsreclassering. Daar kunnen medewerkers meteen zien of iemand heeft gedronken.

Landelijk invoeren

De proef met 91 mensen is een succes. Daarom heeft minister Ferd Grapperhaus besloten om de enkelband landelijk in te voeren en in de wet op te nemen. Het dragen is over een tijdje niet meer vrijwillig maar kan door de rechter opgelegd worden als iemand een tijdelijk alcoholverbod heeft gekregen.

Iemand die met drank achter het stuur wordt gepakt of iemand die zich schuldig maakt aan uitgaansgeweld waarbij alcohol in het spel was, kan zo'n verbod krijgen.  Op dit moment zijn zo'n 500 mensen onder toezicht van de reclassering omdat zij een alcoholverbod hebben gekregen. 

Veel betere controle

Het grote voordeel van de enkelband is dat naleving van het alcoholverbod veel beter in de gaten kan worden gehouden. Nu wordt de naleving nog gecontroleerd met een blaastest, bloed- of urineonderzoek. Maar die zijn maar twee keer per week en dus gemakkelijk te omzeilen. 

De alcohol-enkelband wordt 24 uur per dag gedragen. De data worden één keer per dag naar de reclassering gestuurd. De metingen zijn dus veel nauwkeuriger. De drager beseft bovendien dat hij of zij continu in de gaten wordt gehouden. 

"Het aantal cliënten dat niet meer drinkt, is spectaculair hoog. Geen enkel andere maatregel is tot nu toe zo succesvol", zegt Tony Rubino van de verslavingsreclassering.

'Ik ben er klaar mee'

Van de mensen die de alcoholmeter heeft gedragen tijdens de proefperiode, blijkt 71 procent geen druppel meer te te hebben gedronken. Eén van de vrijwilligers is Alex. 

Alex was jarenlang verslaafd aan alcohol en kwam met justitie in aanraking omdat hij gewelddadig was en ambtenaren beledigde. "Ik draag het kastje nu een halfjaar en het gaat perfect. Ik heb niet meer gedronken", zegt hij. "Ik ben klaar met de drank en wil weer een vooruitzicht."

De enkelband kost 432,90 euro per jaar. Het kabinet gaat er extra geld voor uittrekken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Succesvolle proef met enkelband tegen alcohol krijgt vervolg

Een glaasje al gemeten

Zelfs het drinken van één glaasje registreert de band al. De verslavingsreclassering verzekert: "Fraude met de meetresultaten zien wij direct. We kunnen dan meteen actie ondernemen."

Wel vinden de dragers de alcoholmeter vaak groot en stug. Sommige dragers hebben aangegeven dat ze er jeuk of blauwe plekken van krijgen. Binnenkort gaat de leverancier een nieuwe band testen.  

Dubbel straffen

Om alcohol in het verkeer aan te pakken, was er eerder het alcoholslot. Meer dan 4.000 mensen hadden zo'n slot. De automobilist moest dan eerst blazen voordat de auto gestart kon worden.

Maar de rechter haalde in 2015 een streep door het alcoholslot omdat mensen dubbel werden gestraft omdat ze daarnaast ook nog strafrechtelijk konden worden vervolgd. Bij de alcohol-enkelband speelt dat niet want die is juist bedoeld om een door de rechter opgelegd alcoholverbod te controleren. 

Zo werkt de alcoholmeter

  • Een alcoholmeter of alcoholenkelband wordt 24 uur per dag gedragen.
  • Elk halfuur wordt transpiratievocht opgezogen en gemeten of er alcohol in zit.
  • Tenminste een keer per dag moet de drager er voor zorgen dat-ie in de buurt is van het basisstation zodat de gegevens kunnen worden doorgestuurd.
  • De verslavingsreclassering kan dan op de computer zien of iemand heeft gedronken en zo ja hoeveel. 
  • Op dit moment zijn zo'n 500 mensen onder toezicht van de reclassering omdat zij een alcoholverbod hebben gekregen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore