Pinksteren

Versoepelingen 1 juni kunnen doorgaan, nog discussie over horeca met Pinksteren

17 mei 2020 19:05 Aangepast: 17 mei 2020 19:50
Overleg in het Catshuis in Den Haag. Beeld © ANP

De versoepelingen van de coronamaatregelen die gepland staan voor maandag 1 juni kunnen doorgaan. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Ondertussen hoopt de horeca al in het pinksterweekend weer te kunnen openen, maar daar is nog discussie over.

Op maandag 1 juni gaan onder meer de buitenterrassen en horeca beperkt open, evenals de bioscopen en culturele instellingen. Daar mogen dan maximaal dertig mensen bijeenkomen. De afstandsregel van 1,5 meter blijft daarbij gelden. Ook de middelbare scholen starten weer op.

Betrokkenen in Den Haag zeggen dat de verwachting is dat de geplande versoepelingen kunnen doorgaan. Dinsdag vergadert het kabinet in de crisiscommissie en na afloop geven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een persconferentie. Aanstaande woensdag wil het kabinet een tweede steunpakket voor de economie presenteren.

Politie vreest gigantische drukte

Maandag 1 juni is tweede pinksterdag. De horeca wil graag in het weekend daarvoor al open. "Maar daar is nog geen besluit over genomen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Een aantal mensen zegt: doe het nou eerder, dan kan de horeca dat weekend meepakken. Maar er zijn ook geluiden om het niet te doen, want politie en handhavers vrezen voor gigantische drukte en heel veel verkeer in dat pinksterweekend."

Het kabinet heeft vandaag opnieuw overlegd in het Catshuis over de coronacrisis. Het beraad dat elk weekend plaatsvindt, stond deze keer onder meer in het teken van de sociaal-maatschappelijke impact van de al een paar maanden durende crisis. Daarvoor waren burgemeester Femke Halsema en hoogleraar pedagogiek Micha de Winter aangeschoven.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

'Middelbare scholen voor lastige keuzes door anderhalvemetermaatregel'

Daarnaast lieten de bewindslieden zich zoals gebruikelijk bijpraten door RIVM-directeur Jaap van Dissel over de stand van zaken met het virus en de situatie in de ziekenhuizen. De laatste cijfers geven aan dat minder mensen overlijden aan het virus en het aantal ziekenhuisopnamen verder afneemt.

Nieuwe adviezen

Naast premier Mark Rutte waren de vicepremiers Hugo de Jonge, Kajsa Ollongren en Carola Schouten en justitieminister Ferd Grapperhaus aanwezig. Ditmaal waren ook onderwijsminister Arie Slob, Wopke Hoekstra (Financiën) en staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) aangeschoven.

Maandag praten de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's over de maatregelen en de voorgenomen versoepeling. Dinsdag komt het Ministeriële Crisisberaad (MCCb) bijeen om een klap te geven op de nieuwe adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) van deskundigen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore