Ga naar de inhoud
Politiek

Luchtvaart mag verder groeien van kabinet

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat voor aanvang van de ministerraad. Beeld © ANP

De coronacrisis verandert weinig aan de plannen van het kabinet voor de luchtvaart in Nederland. De luchtvaart mag blijven groeien, onder voorwaarde dat het aantal mensen dat heel erg last heeft van vliegverkeer flink daalt. 

De overlast van de luchtvaart moet minder worden door bijvoorbeeld minder 's nachts te vliegen. Ook wil het kabinet met geld van de luchtvaartsector 'de leefbaarheid in de omgeving te verbeteren'.

Bovendien moet de luchtvaart duurzamer worden. In 2050 moet de CO2-uitstoot gehalveerd zijn ten opzichte van het niveau in 2005. 

Als aan deze voorwaarden voldaan wordt, mag er ieder jaar 1 à 1,5 procent meer gevlogen worden, meldt het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in een persbericht over de 'Ontwerp Luchtvaartnota'. In dat document staat de visie van het kabinet op de ontwikkeling van de luchtvaart tussen nu en 2050. 

Minister:
Lees ook:
Minister: Schiphol mag groeien mits hinder beperkt wordt

Bereikbaarheid BV Nederland

Het kabinet vindt bereikbaarheid van Nederland te belangrijk om verdere groei de komende jaren te verbieden, ondanks dat dit overlast en gevolgen voor het milieu met zich meebrengt.

De rol van Schiphol moet wel veranderen, als het aan het kabinet ligt. Zo moet er vooral gevlogen worden op internationale bestemmingen die belangrijk zijn voor de BV Nederland. Vakantievluchten moeten verhuizen van Schiphol naar Lelystad Airport, ook al is de opening van dit vliegveld al verscheidene malen uitgesteld. 

Vluchtplafond

Vanaf volgend jaar mag Schiphol al verder groeien, tot maximaal 540.000 vliegbewegingen per jaar, werd vorig jaar al door het kabinet besloten. Maar dan de 540.000 vluchten kan op dit moment ook niet vanaf de luchthaven. De komende jaren wordt onderzocht hoe dit alsnog mogelijk gemaakt kan worden.

Overigens is het vanwege de coronacrisis heel goed denkbaar dat Schiphol de huidige grens van maximaal 500.000 vliegbewegingen per jaar voorlopig niet eens haalt.

Belanghebbenden aan zet 

Nu de langverwachte visie van het kabinet er is, gaat een nieuwe fase van het traject in. In deze zogeheten zienswijzeprocedure mogen belanghebbenden hun mening geven over het plan. Daarna pas neemt het kabinet een definitief besluit. Dat zou eigenlijk in de zomer van dit jaar al gebeuren, maar omdat het ontwerp nu pas af is en niet zoals gepland eind 2019, schuift het schema op. 

Kan
Lees ook:
Kan luchtvaart zonder steun overleven? Kleine maatschappijen moeten zich zorgen maken

Reactie milieuorganisaties: 'Stuitend'

De grote milieuorganisaties zijn zeer teleurgesteld over de luchtvaartnota. Natuur & Milieu, Greenpeace, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Milieudefensie noemen het 'stuitend' dat Van Nieuwenhuizen amper grenzen stelt aan de luchtvaart en de sector toestemming geeft tot 2050 met duizenden vluchten per jaar te groeien.

Terwijl alle andere sectoren in Nederland hun gezamenlijke uitstoot in 2030 moeten halveren, ziet de milieubeweging met grote frustratie dat het kabinet de luchtvaartsector toestaat om in 2030 nog ruim twee keer zoveel CO2 uit te stoten als in 1990. 

Omwonenden niet serieus genomen

De luchtvaartnota schiet ook tekort als het gaat om het terugdringen van de geluidshinder voor de omwonenden van Schiphol. "Vliegtuigen worden de komende jaren niet stiller en de gezondheid van omwonenden wordt op deze manier niet serieus genomen", concluderen de milieuclubs, die vindt dat het kabinet de coronacrisis juist had moeten aangrijpen om de vervuiling door de luchtvaart voor de lange termijn aan te pakken.