Ga naar de inhoud
Kabinet wil huisjesmelkers weren

Meer kans voor starters op koophuis in steden met woningnood

Starters krijgen meer kans op een koophuis in steden waar sprake is van grote woningnood. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om te voorkomen dat huisjesmelkers woningen opkopen in van te voren aangewezen stadsdelen. In die wijken geldt dan een vergunningplicht. Huisjesmelkers, die woekerhuren vragen, kunnen dan worden geweigerd.

Met de maatregel wil minister Kajsa OIlongren van Binnenlandse Zaken voorkomen dat starters die een huis willen kopen voortdurend achter het net vissen. In veel grote steden komen ze amper aan de bak omdat opkopers voor hun neus de huizen wegkapen. Vervolgens verhuren die de huizen tegen extreem hoge bedragen.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden koopwoningen naar pandjesbazen: starters de dupe

Gemeenten kunnen daar nu nog niks aan doen. Ze kunnen via hun huisvestingsverordening alleen regelen dat nieuwbouw niet in handen mag vallen van pandjesbazen. Dat heeft Amsterdam bijvoorbeeld onlangs gedaan. 

Geen zelfbewoningsplicht

Er komt overigens geen zelfbewoningsplicht in de aangewezen wijken. Minister Ollongren zei na afloop van de ministerraad dat ouders bijvoorbeeld wel woningen mogen kopen voor hun studerende kinderen. Daarvoor moeten gemeenten gewoon een vergunning verstrekken. Mogelijk komen er nog andere uitzonderingen.

Het is de bedoeling dat een en ander in een wet geregeld wordt. De details moeten nog worden uitgewerkt. De verwachting is dat de 'opkoopbescherming' op zijn vroegst over een jaar in kan gaan.

Minister Ollongren gaat ook de huren in de vrije sector aan banden leggen. De Tweede Kamer heeft hierom gevraagd door een motie van PvdA-Kamerlid Nijboer aan te nemen. Ollongren wil de huurverhoging nu beperken tot 2,5 procent boven de inflatie. Die afspraak geldt voorlopig voor drie jaar.