Ga naar de inhoud
Afstand bij klachten

Corona vastgesteld bij drie Nederlandse katten en een hond

In ons land zijn er nu ook officieel katten met corona gevonden (archieffoto) Beeld © iStock

Voor het eerst is in ons land bij drie katten en één hond corona vastgesteld. Zeer waarschijnlijk zijn de dieren besmet door mensen. De hond is overleden. Minister Schouten adviseert baasjes die klachten hebben om hun dieren niet te knuffelen en afstand te houden met dieren. "En als je dier klachten heeft, bel de dierenarts."

Het ministerie van Landbouw kwam de besmette katten op het spoor tijdens een onderzoek bij vier Brabantse nertsenfokkerijen. Bij die fokkerijen werd vorige maand bij meerdere nertsen corona vastgesteld. Daarna werd besloten om een omgevingsonderzoek in te stellen. 

Antistoffen gevonden

Bij drie boerderijkatten rondom die nertsenfokkerijen werden antistoffen in het bloed gevonden. Daarom wordt ervan uitgegaan dat de katten corona hebben gehad. Ook is er voor het eerst in ons land officieel corona vastgesteld bij een hond. De eigenaar van de hond is een 19-jarig baasje die corona had.

De Amerikaanse bulldog, kreeg ademhalingsproblemen en is eind april geëuthanaseerd.

Onderzoek:
Lees ook:
Onderzoek: huiskat kan andere katten besmetten met corona

Minister Schouten benadrukt, mede op basis van internationale gegevens, dat huisdieren in alle gevallen door hun baasje zijn besmet. "De besmetting gaat dus van mens op dier", zei minister Schouten.

Ze adviseert baasjes met ziekteverschijnselen om afstand te houden tot je huisdier, vergelijkend als de regels die voor mensen onderling gelden. "Als je dus klachten hebt, knuffel je kat of hond niet", adviseert Schouten. En verder: "Houd afstand en laat je hond eventueel door een ander uit."

Ook als het dier ziek is moet knuffelen of aaien even wachten. 

Ga naar dierenarts

Afstand houden, zal niet altijd makkelijk zijn, erkent de minister. Ze heeft nog wel een tip. "Zet zo nodig je dier in een aparte ruimte." Eigenaren van honden en katten die ziekteverschijnselen hebben, moeten bellen met de dierenarts.

Huisdieren kunnen door dierenartsen getest worden op corona. 

'Risico dat longschade door corona blijvend is'

02:41
Over de gevolgen op de lange termijn van het virus is nog niet veel bekend.

Het RIVM liet eerder al weten dat er in andere landen al enkele gevallen bekend zijn van katten en honden die besmet waren geraakt met het virus. De katten werden ziek, de honden volgens het RIVM zover bekend niet. 

Geen onderzoek

Volgens het RIVM is de kans op besmetting 'klein'. De kans dat een zieke kat met corona een mens kan besmetten is volgens het instituut ook 'heel klein'. Hoeveel katten en honden er in ons land besmet zijn met corona is niet bekend. 

Dierenartsen wordt wel gevraagd coronabesmettingen te melden bij de NVWA. De overheid hoopt dan meer duidelijkheid te krijgen over aantallen.

'Aai
Lees ook:
'Aai ze niet', maar kunnen huisdieren corona krijgen of verspreiden?
Bron: RTL NIeuws