Politiek

Probleem fiscus met erfbelasting later opgelost en miljoenen duurder

14 mei 2020 19:02 Aangepast: 14 mei 2020 19:07
De staatssecretarissen Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief van de Belastingdienst. Beeld © ANP

De ict-systemen van de Belastingdienst blijven voor hoofdpijn zorgen op het ministerie van Financiën. Zo ook bij de inning van erf- en schenkbelasting. De problemen hierbij leverden de fiscus al een tegenvaller van 22 miljoen op en daar blijft het niet bij.

Die problemen worden veroorzaakt doordat er in 2014 een nieuw ict-systeem voor het innen van deze belasting moest komen. In 2017 bleek dat grondig te zijn mislukt. Conclusie: een verdrievoudiging van de kosten van 8,2 miljoen euro naar 28,7 miljoen. Ook zou het project pas in oktober van 2021 klaar zijn.

Duurt langer, wordt duurder

Maar daar blijft het niet bij, melden D66-staatssecretarissen van Financiën Alexandra van Huffelen (Toeslagen en Douane) en Hans Vijlbrief (Fiscaliteit en Belastingen) vandaag aan de Tweede Kamer.

Naar aanleiding van de problemen en onderzoeken naar de oorzaaken ervan, is besloten verder in te grijpen. De Belastingdienst neemt maatregelen om meer controle over de bouw van de it-systemen te krijgen. Daardoor duurt het alleen wel langer en zal het project pas 1 juli 2022 afgerond zijn.

En langer werk betekent ook een hogere rekening. Het project, ooit begroot op de 8,2 miljoen euro zal nu ruim 30 miljoen duurder uitvallen. De kosten worden, als alles goed gaat, nu geraamd op 38,3 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer grote tegenvaller bij schenk- en erfbelasting

Besparing

De extra kosten worden opgevangen binnen de begroting van de fiscus. De meerkosten wegen volgens de twee bewindspersonen nog steeds op tegen de besparing van 2,8 miljoen euro per jaar als het project af - en er bijvoorbeeld minder personeel nodig is. 

De problemen met de it-systemen leverden de fiscus in 2018 een strop van 22 miljoen euro op, vanwege gederfde rente-inkomsten. Dat werd veroorzaakt door het niet kunnen innen van 450 miljoen euro aan erf- en schenkbelasting in 2018. 

Het innen van de erf- en schenkbelasting verloopt inmiddels wel goed. Nadat de problemen in begin 2018 bij de fiscus aan het licht kwamen, werd in de zomer van dat jaar een taskforce ingezet met zo'n honderd extra krachten om de achterstanden weg te werken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schatkist loopt 22 miljoen euro mis door geblunder met erfbelasting

RTL Z is verhuisd

RTL Z is verhuisd. Wil je niets missen van onze laatste artikelen, video's, koersen en uitzendingen? Check RTLNieuws.nl/economie of download de RTL Nieuws-app (Android / iOS). Zie je daar!

Je kunt ons verder blijven volgen via Facebook, TwitterInstagram, LinkedIn en YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore