Ga naar de inhoud
Ambtenaren oneens met kabinet

Topambtenaren: draagvlak coronabeleid verdwijnt bij schrappen ontslagboete

Werkzoekenden en personeel van het UWV. Beeld © ANP

De boete voor het ontslaan van werknemers door bedrijven die overheidssteun krijgen vanwege het coronavirus, moet blijven bestaan. Dat vinden topambtenaren. Het kabinet wil die boete schrappen vanaf 1 juni, maar de ambtenaren waarschuwen dat dat het draagvlak voor het coronabeleid van het kabinet kan verminderen.

Dit blijkt uit een verslag van interdepartementaal overleg over corona dat de politieke redactie van RTL Nieuws heeft ingezien. "Op handen zijnde reorganisaties komen mogelijk in een stroomversnelling wanneer bedrijven met NOW steun medewerkers vanaf 1 juni zonder boete kunnen ontslaan."

Draagvlak

Volgens de ambtenaren kan het kabinet bij grootschalige ontslagprocedures niet meer hard maken dat het beleid de volksgezondheid, banen en inkomens beschermt. "Daarmee kan het draagvlak voor het kabinetsbeleid afnemen."

Ontslagboete
Lees ook:
Ontslagboete verdwijnt in nieuwe coronaregeling voor loonkosten

Uit het verslag valt ook af te leiden dat topambtenaren die in de interdepartementale commissie bedrijfsvoering rijk (ICBR) zitten het oneens zijn met het kabinet over mondkapjes. De ICBR wil een strategische voorraad mondkapjes aanleggen.

Andere lijn

"Het kabinet zit vooralsnog op een andere lijn", staat in het verslag. "Geen verstrekking van rijkswege voor bijv OV etc."

Verder zijn de ambtenaren kritisch over de snelheid waarmee minister Grapperhaus (Justitie) een nieuwe coronanoodwet in elkaar wil zetten. Die wet is nodig omdat de coronamaatregelen nu worden gehandhaafd op basis van gemeentelijke noodverordeningen.

Wankel 

Die zijn juridisch wankel, zeker als, zoals nu, grondwettelijke vrijheden door de verordeningen worden beperkt. Grapperhaus wil de noodwet op 20 mei in de ministerraad bespreken en twee weken later door de Tweede Kamer laten goedkeuren.

Ambtenaren noemen dit 'niet realistisch'. Ook wijzen zij er op dat de wet niet de oplossing zal zijn 'voor alle lopende problemen'. En ze merken op dat wel heel veel mensen en organisaties zich met de inhoud van de wet willen bemoeien. "Er is een orkaan aan zijsturing wat inhoud maar ook snelheid betreft." 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update