Ga naar de inhoud
Aanpak coronacrisis

Minister van Financiën Wopke Hoekstra: komende tijd geen bezuinigingen

Hoekstra afgelopen Prinsjesdag tijdens het aanbieden van de Miljoenennota aan de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Minister van Financiën Wopke Hoekstra verwacht de komende tijd niet te gaan bezuinigingen. "We hebben steeds gezegd: dit is echt het verkeerde moment om met bezuinigen door te komen." Dat zei Hoekstra in het wekelijks gesprek met de minister van Financiën op RTL Z. Eind april zei Hoekstra nog bezuinigingen niet uit te sluiten.

Hoekstra maakte eind april nog bekend dat de overheidsfinanciën een flinke dreun oplopen door de coronacrisis. Het kabinet verwachtte toen dat het begrotingstekort in 2020 oploopt tot 92 miljard euro. Toen zei Hoekstra nog over bezuinigingen na te denken: "Maar de getallen zijn zo fors, dat je in de zomer, als we door deze eerste fase heen zijn, zal moeten kijken: wat is nu verstandig."

Vandaag zei Hoekstra tegen politiek verslaggever Roel Schreinemachers dat de overheidsfinanciën in balans brengen echt een zaak is voor een volgend kabinet. Hoekstra noemde het zelfs onverstandig om in de economische crisis, die het gevolg is van de uitbraak van het coronavirus, te bezuinigen. "Wat echt onverstandig is om in een crisis die we nu hebben, is om ook nog eens te gaan snoeien. Dat is alsof je je bomen gaat snoeien, terwijl het buiten vriest."

Hoekstra
Lees ook:
Hoekstra sluit bezuinigingen niet uit na coronacrisis

Banen en bedrijven overeind houden

Op de vraag wanneer er dan wel bezuinigen komen, zegt Hoekstra: "In deze fase hebben we echt een andere opdracht. In deze fase zijn we echt ongelooflijk veel geld ter beschikking aan het stellen juist om te zorgen dat we de economie juist beschermen tegen de prikkels die er nu zijn. Dat je echt zorgt om banen en bedrijven overeind te houden. Een keer, maar dan heb je het echt over een langere periode, zou je iets moeten doen aan de overheidsfinanciën", zegt Hoekstra.

"Als je eerlijk bent zullen de gevolgen van corona deze kabinetsperiode ver overstijgen. Dat geldt voor de economische gevolgen, dat geldt ook voor allemaal dingen die internationaal spelen, maar dat geldt ook voor de overheidsfinanciën."

Op de conclusie van Schreinmachers dat er op Prinsjesdag in september geen miljardenbezuinigingen worden aangekondigd, zegt Hoekstra: "We hebben steeds gezegd dit is echt het verkeerde moment om met bezuinigen door te komen. Dat is ook een van de lessen van de vorige crisis. Tegelijkertijd moet je een keer die overheidsfinanciën op orde brengen. Daar moet je denk ik tijd voor nemen."

Hoekstra: 'Dit is het verkeerde moment voor bezuinigingen'

13:14