Coronamaatregelen

Minister kijkt naar extra maatregelen sportscholen, 1 juni open 'lijkt onwaarschijnlijk'

12 mei 2020 18:28 Aangepast: 12 mei 2020 19:32
Vrouwen werken zich in het zweet in de sportschool. Beeld © ANP

Het kabinet is bereid te kijken naar extra maatregelen die de sportscholen willen nemen om verspreiding van het coronavirus te verminderen. Dat zei minister Van Rijn zojuist tegen RTL Nieuws na een 'goed gesprek' met vertegenwoordigers van de branche. "Maar 1 juni open lijkt me wel heel erg snel", aldus de minister voor Medische Zorg.

Volgens de huidige planning van het kabinet mogen sportscholen pas weer op 1 september hun deuren openen. Daarover is de sector bijzonder teleurgesteld.

Sportschoolketen BigGym hoopt een snellere opening bij de rechter af te dwingen en gaat een kort geding aanspannen tegen de Nederlandse Staat.

1 juni onwaarschijnlijk

NL Actief, die de branche vertegenwoordigt, denkt dat de opening sneller kan en komt nu met extra maatregelen. Dat vernieuwde protocol gaat  de minister vervolgens voorleggen aan de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT).

"Ik ben zeer bereid om naar die aanvullende maatregelen te gaan kijken", aldus Van Rijn. "Sport en fitness zijn heel belangrijk, maar wel op basis van de adviezen van de deskundigen. Ik hoop dat het snel kan."

Of 1 juni haalbaar is? "Dat is wel heel erg snel. Dat lijkt me onwaarschijnlijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sommige sportscholen gaan open, maar wel buiten: 'Ik denk dat het veilig is'

Aerosolen

Sportscholen vormen volgens deskundigen een extra risico omdat er bij binnen sporten zogenoemde aerosolen kunnen ontstaan in de relatief kleine ruimtes. Dat zijn met minuscule druppels zweet en ander lichaamsvocht.

Die druppels zijn een goede voedingsbodem voor het virus. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore