Politiek

Meerjarenbegroting Europa is weer onderwerp van gesprek in Brussel

13 mei 2020 06:19 Aangepast: 13 mei 2020 06:36
EC-voorzitter Ursula von der Leyen en Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad. Beeld © EPA

De onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting werden door het coronavirus op een laag pitje gezet. Nu komt er weer ruimte voor in de Brusselse agenda.

Zo debatteert het Europees Parlement vandaag met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen over het aangepaste begrotingsvoorstel dat de Commissie binnenkort wil presenteren.

Daarin zou ook ruimte moeten zijn voor het biljoenen omvattende herstelfonds dat de EC voor ogen heeft. Von der Leyen verwacht dat het EU-budget de komende twee tot drie jaar verdubbeld moet worden om dit fonds 'voldoende' te vullen.  

Noodplan

Vrijdag stemt het parlement over een resolutie die ervoor moet zorgen dat het Europese budget als efficiënt hulpmiddel wordt ingezet om de economie in de EU weer op te starten.

Woensdag mogen de parlementariërs zich al uitspreken over de oproep aan de EC voor een noodplan. Mochten de onderhandelingen over het Meerjarig Financieel Kader (MFK) mislopen, dan komt de begroting niet op tijd rond.

Het nog te realiseren noodplan moet ervoor zorgen dat bijvoorbeeld ontvangers van EU-subsidies hier ook na 1 januari 2021 op kunnen blijven rekenen, als de nieuwe periode voor de meerjarenbegroting ingaat zonder dat er een akkoord ligt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De EU wil begrotingsregels aanpassen, maar heeft nog geen idee hoe

'Er zijn grenzen'

Zo'n noodplan is geen overbodige luxe, want over het MFK worden al maanden verhitte discussies gevoerd. 

Als het aan de Europese Commissie ligt, wordt de komende meerjarenbegroting ondanks het vertrek van de Britten vergroot tot 1300 miljard euro - een toename van zo'n 300 miljard. Dat komt neer op 1,11 procent van het gezamenlijke Europese inkomen. Het Europees Parlement denkt zelfs aan 1,3 procent. 

Nederland wil echter dat niet meer dan 1 procent wordt uitgeven aan het EU-budget. "Wij zijn een rijk land en het is ook goed om te investeren in armere landen, want daar profiteren wij van. Maar er zijn grenzen", zei premier Mark Rutte begin februari nog. 

Budget juist omhoog

Nederland staat hierin niet alleen: ook landen als Oostenrijk, Zweden en Denemarken zien weinig in het verhogen van het begrotingsplafond. Duitsland is ook zuinig, maar wil zich liever niet vastpinnen op een getal achter de komma. 

Aan de andere kant staan landen uit Zuid- en Oost-Europa. Zij zouden juist graag zien dat het budget omhoog gaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe komt de EU aan zijn geld en waar gaat het heen?

Hoe moet de economie op gang worden geholpen?

Nu komt de coronacrisis er ook nog eens bij. Dat er een herstelfonds moet komen om de Europese economie na de crisis weer op gang te brengen, is wel duidelijk. Hoe dat fonds eruit moet komen te zien, nog niet.

Net als bij de meerjarenbegroting verschillen de EU-landen namelijk nogal van mening over de invulling ervan. Zo wil Spanje de economie het liefst op gang helpen via subsidies, niet via leningen. 

Noordelijke landen als Nederland, maar ook Frankrijk, kijken daar anders tegenaan. Premier Rutte gaf in april bijvoorbeeld aan eerst te willen wachten op een onderzoek van de Europese Commissie naar wat er überhaupt nodig is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore