Crisis compleet

Crisis bij DENK duurt voort: Öztürk stopt na verkiezingen als Kamerlid

10 mei 2020 14:10 Aangepast: 10 mei 2020 14:35
Tunahan Kuzu (l) en Selçuk Öztürk (r) (archieffoto) Beeld © ANP

Selçuk Öztürk stopt na de verkiezingen als Kamerlid voor DENK. Dat zei hij in het programma Buitenhof. De drie Kamerleden van de partij gaan al weken ruziënd over straat.

Zo onberispelijk als ze er uit zien in hun maatpakken, zo onbehouwen is de strijd achter de schermen van de partij DENK. De drie Kamerleden zijn al weken in een felle ruzie verwikkeld. 

'Grensoverschrijvend gedrag'

Het begon in maart toen Tunahan Kuzu ineens stopte als partijleider. Al snel werd duidelijk dat hij intern onder druk was gezet na een buitenrechtelijke affaire met een vrijwilligster van de partij die hem betichtte van grensoverschijdend gedrag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kuzu beticht DENK-voorzitter Öztürk van 'politieke broedermoord'

Soap duurde voort

Kuzu beschuldigde daarop zijn mede-Kamerlid en partijvoorzitter Öztürk van broedermoord om hem uit te partij te werken. Daarop verscheen het derde Kamerlid Farid Azarkan ten tonele die het partijbestuur -met daarin Öztürk - opriep om af te treden.

Het inmiddels nog maar twee koppige bestuur reageerde daarop door Azarkan als lid van de partij te royeren. Die dat vervolgens weigerde en de volgende dag gewoon meedeed namens de partij aan het Kamerdebat over de coronacrisis. 

'Ideaal is belangrijker'

Vandaag zei Öztürk in Buitenhof het voor gezien te houden na deze periode in de Kamer. Hij stelt zich niet opnieuw verkiesbaar bij de volgende verkiezing.

"Het ideaal", zo zegt hij in de uitzending, "is belangrijker dan het individu." Zijn lot als partijvoorzitter legt hij in handen van de leden die op 6 juni vergaderen. Zelf opstappen doet hij niet.

Verzoening?

Overigens liet Öztürk vandaag nog wel een opening tot verzoening. Hij zegt dat er gekeken wordt naar een uitweg uit deze opeenvolging van conflicten. "Uiteindelijk zullen we aan tafel de problemen oplossen."

In de peiling van Maurice de Hond van vandaag is de partij gedaald van 3 naar nog maar 1 zetel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

50PLUS na vertrek Krol compleet ingestort: nog 1 zeteltje over in peiling

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore