Verjaring teruggedraaid

Spoedwet voor hulp aan gedupeerden toeslagenaffaire

08 mei 2020 16:39 Aangepast: 08 mei 2020 16:39
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) Beeld © ANP

Om gedupeerden van de toeslagenaffaire te helpen, komt het kabinet met een spoedwet. Die moet er voor zorgen dat ook ouders van wie de zaak al is verjaard in aanmerking komen voor een tegemoetkoming.

Door een harde opstelling van de Belastingdienst raakten ouders vaak onterecht hun kinderopvangtoeslag kwijt. Staatssecretaris Van Huffelen (Toeslagen) zei eerder dit jaar al dat gedupeerden de ingehouden toeslagen alsnog krijgen.

Nu geldt nog dat zaken na vijf jaar verjaren en is het dus niet mogelijk gedupeerden uit een verder verleden te compenseren. "Ik vind het daarom van groot belang om dit zo snel mogelijk te regelen", aldus Van Huffelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek naar ambtsmisdrijven in toeslagenaffaire

Een spoedwet moet ervoor zorgen dat ook ouders die langer geleden onterecht kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen dat geld alsnog terugkrijgen. De bedoeling is dat deze spoedwet deze zomer nog van kracht wordt.

Financiële problemen

Verder komt er een vangnet voor ouders in zeer schrijnende situaties die met de bestaande regelingen onvoldoende zijn geholpen. Afgelopen jaar werd duidelijk dat duizenden ouders diep in de financiële problemen zijn gekomen door het optreden van de Belastingdienst rond de kinderopvangtoeslag.

Verwacht wordt dat zo'n 20.000 ouders in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de toeslagenaffaire. Het kabinet heeft daar een half miljard euro voor uitgetrokken. De afhandeling gaat waarschijnlijk jaren duren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore