Ga naar de inhoud
De aanpassingen op een rij

Zo gaat Nederland weer open – maar 'het begint en eindigt met het gedrag van ons allemaal'

De persconferentie van 6 mei 2020. Beeld © ANP

Het kabinet heeft een routekaart gemaakt waarbij de samenleving de komende maanden steeds een stukje verder van het slot gaat. Premier Rutte had daarbij wel een duidelijke waarschuwing: "Dit kan alleen als iedereen zich verstandig blijft gedragen." De testcapaciteit wordt flink uitgebreid: per juni kan iedereen met klachten zich laten testen. In het openbaar vervoer wordt een mondkapje verplicht.

"We zitten in de fase waarin we de overgang moeten maken naar de anderhalvemeter-samenleving. Daarin kunnen we volgende stappen gaan zetten", zei premier Rutte tijdens de speciale persconferentie over de versoepeling van de coronamaatregelen.

Blijf thuis als je klachten hebt

De boodschap is niet langer meer 'blijf thuis', maar wordt: 'blijf thuis als je klachten hebt'. De bekende coronaregels blijven intact: zo veel mogelijk thuiswerken, de hygiëneregels naleven, anderhalve meter afstand houden van elkaar. Ook moet drukte vermeden worden en moeten 70-plussers extra voorzichtig blijven. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

"Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf. We kunnen alleen ons land van het slot halen, als iedereen zich verstandig blijft gedragen", benadrukte de premier. Als het virus weer om zich heen grijpt, kunnen maatregelen worden vertraagd of zelfs teruggedraaid. 

Testen flink uitbreiden

Coronaminister Hugo de Jonge deelde verder mee dat het aantal testen flink wordt uitgebreid. "Per 1 juni kan iedereen met klachten worden getest." Een andere belangrijke maatregel is de invoering van de mondkapjes in het openbaar vervoer. Per 1 juni wordt een niet-medisch mondkapje in bus, metro, trein en tram verplicht. "Daarop wordt gehandhaafd. Er kunnen boetes worden uitgedeeld", zei Rutte.

In tegenstelling tot eerder, vindt het kabinet nu wél dat mondkapjes een toegevoegde waarde kunnen hebben als de anderhalve meter afstand niet gewaarborgd is. "Niet zozeer voor jezelf, maar ook voor de ander."

Vanaf juni kan iedereen met klachten zich laten testen

01:16
Vanaf juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Dat maakte coronaminister Hugo de Jonge bekend tijdens de persconferentie.

Stap 1: per 11 mei (waar mogelijk: 1,5 meter afstand) 

 • Beroepen waarbij fysiek contact is met de klant (contactberoepen) kunnen weer aan de slag. Streven is zo veel mogelijk de anderhalve meter afstand te bewaren. Mondkapjes worden daarbij niet verplicht. 
 • Buiten sporten op anderhalve meter afstand mag weer.
 • Bibliotheken mogen weer open.
 • (Speciaal) basisonderwijs en kinderopvang gaan onder voorwaarden weer open. Bij voorkeur gaan kinderen hele dagen naar school. 
 • Vanaf maandag 11 mei wordt een eerste stap gezet in een versoepeling van de bezoekregeling, te beginnen in 25 verpleeghuizen.

Stap 2: per 1 juni

 • Terrassen gaan weer open met zitplaatsen 1,5 meter van elkaar vandaan.
 • Bioscopen gaan weer open (maximaal 30 personen, bezoekers moeten reserveren).
 • Restaurants en cafés mogen weer open (maximaal 30 personen).
 • Culturele instellingen mogen weer open (maximaal 30 personen).
 • Musea kunnen weer open. Kaartjes moeten vooraf gekocht worden. 
 • Kinderen kunnen onder voorwaarden weer naar de middelbare school.
 • Openbaar vervoer gaat weer volledige dienstregeling rijden. Iedereen daar moet een (niet-medisch) mondkapje dragen.

Stap 3: per 1 juli (als het virus onder controle blijft)

 • Campings en vakantieparken kunnen weer open, inclusief de gemeenschappelijke wc's.  
 • Bioscopen mogen weer open (maximaal 100 personen)
 • Restaurants en cafés mogen weer open voor maximaal 100 personen
 • Georganiseerde samenkomsten mogen weer (maximaal 100 personen). Kerkdiensten zijn weer toegestaan. 
 • Culturele instellingen mogen weer open (maximaal 100 personen)

Stap 4: per 1 september 

 • Casino's, sauna's, kantines, coffeeshops en bordelen kunnen weer open.
 • Ook mogen alle sporten weer beoefend worden, zowel binnen als buiten. Sportscholen gaan ook weer open.
 • Het betaald voetbal kan ook weer van start, maar publiek is daarbij nog niet toegestaan.
 • Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.

Nieuwe coronamaatregelen worden gehandhaafd met boetes

00:30
Premier Rutte waarschuwde: nieuwe coronamaatregelen worden gehandhaafd én er worden boetes uitgedeeld.

Beroep op zelfbeheersing

Rutte benadrukte dat zelfbeheersing van iedereen wordt gevraagd. "Ga dus niet met de tram naar het strand. Dat is niet de bedoeling. Loop of fiets zo veel mogelijk. Het openbaar vervoer blijft voor noodzakelijke reizen. We moeten zo veel mogelijk de vervoersstromen spreiden."

Ook moet gekeken worden naar werktijden en openingstijden. "Niet iedereen kan tegelijk de weg op. We laten ons daarover adviseren. In veel gevallen gaat het om maatwerk dat wij vanuit Den Haag niet kunnen leveren."

'Wachten kan hard binnenkomen'

Rutte realiseert zich, zei hij, dat hij ook mensen teleurstelt. "Sommige mensen moeten nog een tijd wachten. Dat kan hard binnenkomen. We varen op zicht. Het begint en eindigt met het gedrag van ons allemaal."

Experts:
Lees ook:
Experts: wees voorzichtig met versoepelen coronamaatregelen