Ga naar de inhoud
Maatregelen versoepeld

Thuiswerken blijft de norm, vanaf juni iedereen met klachten getest

Premier Rutte (archieffoto) Beeld © ANP

Als het aan het kabinet ligt, blijven we nog maandenlang thuiswerken. Anderhalve meter afstand houden blijft overal de norm, in het openbaar vervoer moeten we straks mondkapjes dragen. Minister Hugo de Jonge zei zojuist dat het kabinet ernaar streeft vanaf juni iedereen met klachten te kunnen laten testen op het coronavirus.

Zo
De aanpassingen op een rij:
Zo gaat Nederland weer open – maar 'het begint en eindigt met het gedrag van ons allemaal'

Bij elke versoepeling de komende maanden wordt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nauwlettend in het oog gehouden, zei premier Rutte even daarvoor. Afhankelijk daarvan wordt besloten of een volgende stap kan worden gezet bij het loslaten van beperkingen.

Onderwijs

Na de heropening van de basisscholen zou het voortgezet onderwijs nog vóór de zomervakantie ook weer mondjesmaat kunnen opstarten. Vanaf 1 juni zou dat kunnen gelden voor het middelbaar onderwijs, mits de ervaringen met het basisonderwijs goed zijn.

Vanaf 15 juni zou het mbo praktijklessen en examens kunnen verzorgen. Hoe het op korte termijn gaat met het hoger onderwijs, wordt nu nog onderzocht.

Klachten? Blijf thuis!

De boodschap 'blijf thuis' gaat vanaf 11 mei veranderen in 'blijf thuis als je klachten hebt'. Wel moet iedereen dus op anderhalve meter afstand van elkaar blijven, moeten mensen regelmatig hun handen blijven wassen en zo veel mogelijk thuiswerken.

In alle 25 GGD-regio's wordt een pilot gestart met een ruimere bezoekregeling voor verpleeghuizen. Per regio 1 verpleeghuis, om te kijken hoe het bezoek kan worden opgevoerd. Het is nog onbekend wanneer de pilot begint. 

Minister De Jonge zet nieuwe coronaregels op een rij

01:04
Minister De Jonge (Volksgezondheid) legt uit wat er de komende tijd gaat veranderen - en wat (nog) niet.
Tweede
Liveblog coronacrisis:
Tweede repatriëringsvlucht uit Marokko geland op Schiphol