Ga naar de inhoud
Weer gewone dienstregeling

Kabinet versoepelt coronamaatregelen: Nederland gaat per maand verder open

Een proefopstelling op de Kaasmarkt in Hoorn Beeld © Benno Ellerbroek

Het kabinet heeft een stappenplan opgesteld hoe het land uit de 'intelligente lockdown' moet komen. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Dat gaat per maand stap voor stap. Elke keer wordt een week eerder besloten of de versoepeling doorgaat, op basis van het OMT-advies.

De boodschap 'blijf thuis' gaat vanaf 11 mei veranderen in 'blijf thuis als je klachten hebt'. Wel moet iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar blijven, moeten mensen regelmatig hun handen blijven wassen en zoveel mogelijk thuiswerken.

In alle 25 GGD-regio's wordt een pilot gestart met een ruimere bezoekregeling voor verpleeghuizen. Per regio 1 verpleeghuis, om te kijken hoe het bezoek kan worden opgevoerd. Het is nog onbekend wanneer de pilot begint. 

Vanaf 11 mei:

Bijna alle contactberoepen kunnen open, behalve sekswerkers. De beroepen moeten wel zoveel mogelijk 1,5 meter in acht blijven nemen en gaan met voorzorgsmaatregelen werken. Een mondkapje wordt niet verplicht.

Buiten sporten mag weer, maar alleen als het geen contactsport betreft. Er mogen geen wedstrijden worden gespeeld en mensen moeten thuis douchen. Sporten was voor kinderen en jongeren al versoepeld, maar vanaf 11 mei ook voor volwassenen.

Jan
Lees ook:
Jan en Romy helpen als vrijwilliger corona te bestrijden

Vanaf 1 juni:

De horeca kan per 1 juni voorzichtig open, met het in acht nemen van de 1,5 meter. Buiten mogen mensen op terrassen worden bediend. Binnen is het mogelijk om een restaurant te bezoeken, maar onder strikte voorwaarden: alleen op reservering en met een maximumaantal van 30 personen. Als je een tafel wil reserveren heb je wel een verklaring nodig of je ziekt bent of niet. De verruiming onder voorwaarden geldt ook voor bioscopen en theaters. 

Vanaf 1 juli:

Vlak voor de zomervakantie mogen vakantieparken en campings weer open. Het maximumaantal van 30 personen wordt dan verruimd naar 100 personen, zo is de intentie. Op die manier moet Nederland in aangepaste vorm zomervakantie kunnen vieren. 

Vanaf 1 september:

Na de zomer zouden sauna's, seksclubs en sportclubs weer geopend kunnen worden. Ook contactsporten binnen zijn dan weer mogelijk.

Ingewijden benadrukken dat het kabinet op deze manier stap voor stap perspectief aan Nederland wil bieden. Wel zijn alle versoepelingen onder voorbehoud: stijgt het aantal besmettingen, dan kunnen versoepelingen worden uitgesteld. Voor elke versoepeling wordt een week eerder bepaald of de maatregelen ook echt kunnen doorgaan, op basis van het advies van de experts.  

Duitsland
Lees ook:
Duitsland versoepelt coronabeleid, 'horeca mag dit weekend open'