Aanpak coronavirus

Dit weten we over de versoepelingen die het kabinet gaat aankondigen

06 mei 2020 11:18 Aangepast: 06 mei 2020 11:43
Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Premier Rutte zal vanavond bekendmaken welke coronamaatregelen worden versoepeld. Ook zal het kabinet schetsen welke stappen het in de toekomst gaat nemen. Lees hier welke zaken al zijn uitgelekt.

Er lijkt goed nieuws aan te komen voor de liefhebbers van een drankje op een terras. Mogelijk zelfs voor de liefhebbers van een voedzame maaltijd in een restaurant. De horeca zou mogelijk onder voorwaarden weer gedeeltelijk open kunnen, melden Haagse bronnen aan RTL Nieuws.

Gedacht wordt aan 1 juni. Buitenterrassen zouden weer open kunnen als klanten ten minste anderhalve meter afstand kunnen houden. Ook wordt gekeken of restaurants rond die tijd weer open kunnen. Per restaurant zou een maximum aantal klanten naar binnen kunnen en alleen op reservering.

Bekijk vanaf 19.00 uur rechtstreeks de persconferentie op RTL 4 of op deze site.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Zonder corona was ze ongetwijfeld 94 jaar geworden, net als haar moeder'

Kappers

De Nederlanders die al wekenlang met hun handen in het haar zitten vanwege de sluiting van de kappers, lijken opgelucht adem te kunnen halen. Kappers en andere contactberoepen kunnen mogelijk volgende week weer aan de slag.

"We horen dat er binnen het kabinet zeker discussie is geweest", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Sommige ministers neigen naar een voorzichtige aanpak, dat we het rustig aan moeten doen. Andere ministers willen tempo maken en alvast zoveel mogelijk aankondigen. Volgens ingewijden is de discussie beslecht en wil men in ieder geval zoveel mogelijk perspectief bieden, maar met een voorbehoud: als het aantal besmettingen toch stijgt, kunnen versoepelingen worden uitgesteld."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Openbaar vervoer

Het kabinet buigt zich nog over de vraag of mondbescherming verplicht wordt in het openbaar vervoer, of dat het zich beperkt tot een advies. De deskundigen van het Outbreak Managment Team zijn niet van mening veranderd. Zij vinden de maskers nog steeds geen goede vervanging voor de huidige maatregelen die gelden in het openbaar vervoer, zoals alleen reizen voor essentiële beroepen.

Nu de coronamaatregelen langzaam maar zeker worden versoepeld, verandert ook de boodschap van het kabinet. 'Blijf thuis' gaat de komende weken veranderen naar 'blijf thuis als je ziek bent'.

Wel blijft het advies gelden dat je 1,5 meter afstand moet houden van anderen, zeer regelmatig je handen moet wassen, moet thuiswerken als het kan en op afstand blijven van kwetsbare ouderen.

Langetermijnstrategie kabinet

Ook is de bedoeling dat het kabinet meer duidelijkheid gaat geven over de langetermijnstrategie. De laatste tijd kwam er steeds meer kritiek op het kabinet dat burgers te weinig perspectief bood. Premier Rutte en minister De Jonge zullen meer vertellen wat er wordt gedaan tot er een vaccin is. Bedoeling is iedereen die corona-klachten heeft te testen en te isoleren tot er een vaccin is.

Familie verscheurd door corona: 'Wie is de volgende, papa?'

De Engelse Chris Cadby verloor binnen een paar weken zijn schoonmoeder en zijn vrouw. Hij blijft achter met hun zoontje van zeven jaar oud, die zich afvraagt wie de volgende is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore