Coronamaatregelen

Premier Rutte: mondkapjes lossen probleem virus niet op

01 mei 2020 16:35 Aangepast: 01 mei 2020 17:49
Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Premier Rutte waarschuwt dat het openen van bijvoorbeeld kapsalons niet alleen afhankelijk is van het effect van mondkapjes. Volgende week wordt daarover een advies verwacht. Maar of kappers weer open mogen, hangt niet alleen daarvan af, zegt Rutte. "Daar komt meer bij kijken."

"Stap voor stap bekijken we wat mogelijk is en hoe we meer ruimte kunnen geven aan de economie", zei premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De premier wil er nog niet op vooruitlopen of er bijvoorbeeld meer ruimte komt voor de contactberoepen, zoals de kappers.

Advies van het gebruik

Volgende week komt het Outbreak Management Team (OMT) met een advies over het gebruik van mondkapjes. "De mondkapjes kunnen wellicht een bijdrage leveren in bepaalde omstandigheden. Maar met de mondkapjes is het probleem van het virus niet opgelost", zei Rutte.

De premier waarschuwt dat het openen van kapsalons niet alleen afhankelijk is van mondkapjes. "Er speelt meer. Als kappers opengaan, zorgt dat voor meer verkeer op straat. We kijken ook naar de snelheid waarmee het virus door de samenleving gaat. En we kijken naar het geheel van de zorg. De statistieken zijn heel belangrijk."

Overigens kunnen kunnen ook risico's aan de mondkapjes zitten. "Als je ze verkeerd gebruikt, kan het zelfs bijdragen aan verspreiding."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kappers knippen illegaal door: 'Mensen willen gewoon dat hun haar goed zit'

Horeca: 'Hart bloedt'

Over de horeca zei Rutte dat hij heel goed snapt dat ondernemers zich zorgen maken. De premier reageerde daarbij ook op horecaondernemer Laurens Meyer, die dreigt op 1 juni zijn ruim vijftig kroegen weer te openen. "Het is verschrikkelijk dat je als ondernemer dicht moet. Mijn hart bloedt. Maar het ligt niet aan mij. Het ligt aan het virus."  

De premier vervolgt: "Het is niet zo dat als een sector een protocol heeft om onder de maatregelen weer open te kunnen, dat je weer open kunt. We kijken naar de verspreiding van het virus en naar de statistieken. Je moet naar alle cijfers kijken. Maar het is wel heel fijn dat een sector al heeft nagedacht. Voor als we het weer aandurven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horecazaken dreigen te heropenen als er niet meer steun komt

Bijzondere 4 en 5 mei

Rutte stelde verder dat het komende maandag en dinsdag een bijzondere dodenherdenking en Bevrijdingsdag gaan worden. "Niet eerder zal de Dam bij de dodenherdenking zo leeg zijn geweest."

Op 4 mei leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Daarbij zijn alleen minister-president Rutte, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Gerdi Verbeet, aanwezig. De koning houdt tijdens de herdenking een toespraak.

Zo houden premier Rutte en minister De Jonge een goede coupe

De kappers zijn dicht. Maar premier Rutte en minister De Jonge broeden op een alternatief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore