Politiek

Nederland en elf andere landen vragen EU om toestaan vliegvouchers

30 april 2020 11:39 Aangepast: 01 mei 2020 14:46
Minister Cora van Nieuwenhuizen besloot eind maart af te wijken van de Europese regels. Beeld © ANP

Nederland heeft samen met elf andere EU-lidstaten de Europese Commissie gevraagd om de regels voor vliegmaatschappijen te versoepelen. Ze willen dat de bedrijven tijdelijk tegoedbonnen mogen aanbieden aan hun klanten, ter compensatie van een geannuleerde vlucht.

Door de coronacrisis ligt de luchtvaart in Europa zo goed als stil. Veel vliegmaatschappijen geven vouchers aan klanten wier vlucht niet door kan gaan.

Volgens Europese regels mag dat niet. Althans, de vliegmaatschappijen mogen het wel aanbieden, maar klanten mogen dat aanbod weigeren. In dat geval moet een maatschappij een vervangende vlucht aanbieden, of binnen zeven dagen het geld teruggeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Airlines hoeven niet direct geld terug te betalen: minister knijpt oogje dicht

Simpelweg geen geld

Aangezien er bijna geen vliegverkeer mogelijk is, is het momenteel bijna onmogelijk voor vliegmaatschappijen om een vervangende vlucht aan te bieden. Geld terug zou dan de enige overgebleven optie zijn.

Luchtvaartorganisatie IATA becijferde eerder dat luchtvaartmaatschappijen in Europa al voor 9,2 miljard euro aan vliegtickets hebben geannuleerd.

Nederland staat vouchers toe

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) besloot eind maart om de Europese regels niet langer te handhaven, omdat de maatschappijen volgens haar simpelweg het geld niet hebben om honderdduizenden geannuleerde tickets terug te betalen. Zij zouden in dat geval failliet gaan.

In Nederland worden vliegvouchers gedoogd, op voorwaarde dat de tegoedbon maximaal een jaar geldig is. Als de bon dan nog niet is gebruikt, moet de maatschappij alsnog het geld terugbetalen zonder dat de klant daarom vraagt.

Het beleid van Nederland en een aantal andere landen, is dus in strijd met de Europese regels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Brussel: klant mag tegoedbon weigeren na annuleren vlucht

Overal even lang geldig

Samen met elf andere EU-lidstaten heeft de Nederlandse regering nu een verklaring ondertekend waarin ze de Europese Commissie vraagt om de Europese regels tijdelijk aan te passen, waardoor luchtvaartmaatschappijen zelf kunnen besluiten om vouchers uit te delen ter compensatie van een gemiste vlucht.

De landen benadrukken dat een systeem met tegoedbonnen alleen kan werken als de informatie voor de passagiers transparant is en als overal in de EU dezelfde regels gelden, bijvoorbeeld voor de geldigheidsduur van de voucher.

Naast Nederland is de verklaring ondertekend door België, Frankrijk, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Griekenland, Ierland, Polen, Portugal, Malta en Letland. Daarnaast hebben ook Duitsland, Spanje, Estland en Roemenië zich achter de oproep geschaard. Daardoor is een meerderheid van de EU-landen nu voor het toestaan van vliegvouchers.

Woensdag vergaderen de Europese ministers van Infrastructuur over de kwestie. De Europese Commissie heeft de oproep van de landen in overweging. Volgens transportcommissaris Adina Valean is de discussie hierover in het dagelijks bestuur van de EU nog niet afgerond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Collectief start procedure tegen vliegvouchers

Geld weg bij faillissement

Europese consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond zijn overigens tegen het toestaan van tegoedbonnen. Zij vrezen dat klanten hun geld kwijt zijn als een vliegmaatschappij alsnog failliet gaat.

Zij drongen er eerder juist bij de Europese Commissie op aan om klanten te laten kiezen: een tegoedbon of geld terug.

Een collectief genaamd Stop de Vliegvoucher wil een spoedprocedure starten tegen vliegmaatschappijen die nu al, zonder overleg met de klant, vliegvouchers uitreiken. Het wil de maatschappijen dwingen geld terug te betalen aan klanten van wie het ticket is geannuleerd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore