Ga naar de inhoud
Aanslagen verheerlijkt

FvD onderzoekt antisemitische appjes door jongerenbeweging

Thierry Baudet Beeld © RTL Nieuws

Forum voor Democratie doet intern onderzoek naar rechts-radicale en antisemitische uitlatingen binnen zijn jongerenorganisatie JFVD. Dat bevestigt de partij naar aanleiding van een publicatie in HP/De Tijd.

Het magazine heeft het appverkeer in handen van verschillende officiële en onofficiële appgroepen van de partij en de jongerenafdeling. Daaruit blijkt dat er in die appgroepen door sommigen zeer radicale berichten worden geplaatst.

Christchurch en Utøya

Zo laat HP/de Tijd enkele screenshots zien waarin de aanslagen in Christchurch (51 doden) en op Utøya (69 doden) worden verheerlijkt en er worden antisemitische berichten geplaatst.

'Thnx for the mass shootings', schrijft iemand onder meer. Ook verschijnen er fotobewerkingen van aanslagpleger Anders Breivik, van Anne Frank en wordt iemands opmerking 'Ik zou letterlijk iedere ideologie aanhangen die Nederland weer 95 procent blank maakt met 0 procent moslims' met instemming onthaald. 

Een groep van zo'n 15 jongeren zou verantwoordelijk zijn voor deze berichten. Andere leden sloegen alarm over de extreme berichten.

Holocaust herdacht in Amsterdam: 'Heb op school nog te maken met antisemitisme'

01:31
Beelden van de holocaust-herdenking in 2019.

Privézaak

Het bestuur van de JFVD laat weten niet van plan te zijn om de leden te royeren, maar wil wel met ze in gesprek. Het bestuur van Forum heeft inmiddels wel actie ondernomen tegen één van de berichtschrijvers, maar laat weten het voorlopig een privézaak te vinden welke meningen hun leden en aanhangers in hun vrije tijd aanhangen.

"De uitingen die u naar buiten brengt zijn walgelijk, maar we willen geen gedachtepolitie zijn voor dingen die mensen privé doen", zegt FvD-bestuurder Lennart van der Linden tegen HP/de Tijd.

Felle
Lees ook:
Felle kritiek op onderhandelingen met Forum voor Democratie in Brabant

Na een onderzoek sluit de partij meer maatregelen, zoals een royement, niet uit.