Na peiling over samenwerking FvD

Brabantse CDA-prominenten: partij neemt ons niet serieus

28 april 2020 14:25 Aangepast: 28 april 2020 15:06

Opnieuw is er onrust binnen het CDA in Noord-Brabant over eventuele samenwerking met Forum voor de Democratie in het provinciebestuur. De partij hield dit weekend een peiling onder haar leden maar de vragen daarin zijn sturend, schrijven prominente partijleden zoals de oud-ministers Hanja Maij-Weggen en Ernst Hirsch Ballin.

In een vandaag verschenen open brief van twee oud-gedeputeerden van provinciale staten van Noord-Brabant, die is ondertekend door verschillende prominente Brabantse CDA'ers, staat dat de leden door de partij niet serieus worden genomen.

De briefschrijvers verzetten zich tegen samenwerking met FvD in Brabant. Op dit moment wordt er onderhandeld over een coalitie tussen VVD, FvD, CDA en Lokaal Brabant, nadat de vorige coalitie in de provincie viel over stikstofmaatregelen.

Kleuters en naïevelingen

Het provinciale CDA-partijbestuur zei de Noord-Brabantse leden in een peiling te vragen hoe ze tegenover samenwerking met FvD staan. Die peiling werd dit weekend uitgezet onder leden die zich daarvoor hebben aangemeld.

"Maar deze peiling is natuurlijk geen peiling. De leden worden door deze peiling als een stel kleuters en naïevelingen gezien. Inhoudelijk kunnen zij niets beoordelen", schrijven zij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het CDA blijft oppositie voeren

Desastreus avontuur

Volgens de schrijvers worden er vijf vragen gesteld waar geen enkel CDA-lid het oneens kan zijn. De echte vraag zou volgens de ondertekenaars moeten zijn tegen welke prijs CDA'ers bestuursverantwoordelijkheid willen dragen. Om daar zelf direct op te antwoorden dat die prijs op voorhand 'onacceptabel' lijkt.

"Immers door nu in een coalitie te stappen met FvD legitimeren we de opvattingen van haar leider die de weg volledig kwijt is zoals blijkt uit recente publicaties: uit de NAVO, uit de EU, rechtspraak aan banden, onderwijs meer onder politieke controle enz. enz. En als klap op de vuurpijl zei hij onlangs dat ‘VVD en CDA er als onderdeel van de 'cultuurmarxistische linkse mainstream' op uit zijn om Nederland te vernietigen'!"

De briefschrijvers eindigen met de oproep: "Het avontuur dat we aangaan kan alleen maar desastreus aflopen en holt de provincie van binnen volledig uit. Doe het niet, doe het niet!"

'Geen blokkade op samenwerking FvD vanuit Den Haag'

Politiek verslaggever Fons Lambie volgt het landelijke CDA. Daar blijft het stil. "De CDA-top is niet van plan om de coalitie met Forum in de provincie Noord-Brabant te blokkeren. Brabant is Brabant, zo valt te horen. Daar moet eerst de ledenraadpleging over de principiële vraag over samenwerking worden afgerond. Of het CDA dan ook echt in zee gaat met Forum, is aan de fractie en het bestuur van CDA Noord-Brabant."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore