Het kabinet is bezig met een spoedwet waarin de coronamaatregelen worden vastgelegd. De huidige maatregelen, zoals het verbod op samenscholing, zijn vastgelegd in noodverordeningen. Dat is niet democratisch en niet volgens de grondwet, vinden juristen.
Daarom zijn politici druk met de spoedwet, zo schrijft NRC op basis van Haagse bronnen. Die wet moet over enkele weken klaar zijn en zal naar verwachting tot 30 september gelden.
'Onhoudbaar'
De spoedwet zal democratisch zijn: dat betekent dat de Tweede Kamer ermee moet instemmen. Het is volgens juristen hoog tijd dat er een wet wordt gemaakt, omdat de huidige coronamaatregelen 'onhoudbaar', 'ondemocratisch' en 'ongrondwettelijk' zijn.

Volgens de krant gaan de huidige noodverordeningen in tegen de grondwet omdat onze grondwettelijke vrijheid van vereniging, godsdienst en onderwijs wordt geschonden. Ook het recht op persoonlijke levenssfeer wordt geschonden omdat de politie huizen binnengaat, schrijft het NRC.
Tijdelijke crises
Noodverordeningen zijn bedoeld voor tijdelijke, lokale crises. Er worden bijvoorbeeld rellen bij een voetbalwedstrijd of demonstratie mee voorkomen. Nu een anderhalvemetersamenleving voorlopig nodig lijkt en we massaal afstand moeten houden, is daar meer permanente wetgeving voor nodig.

Burgerrechten inperken
De nieuwe spoedwet moet het mogelijk maken om burgerrechten tijdelijk in te perken. Dat kan betekenen dat burgers makkelijker gestraft kunnen worden als ze coronamaatregelen niet opvolgen.
De afgelopen weken kwamen de veiligheidsregio's al met praktische ideeën voor nieuwe wetgeving. Zo stelden burgemeesters, zoals Femke Halsema, voor om jongeren meer vrijheden te geven. Het is nu aan het parlement om de spoedwet vorm te geven.