Nationaal Commandocentrum

Oud-topmilitairen: 'Defensie moet crisisorganisatie coronavirus leiden'

24 april 2020 19:32 Aangepast: 24 april 2020 19:35
Militaire planners van Defensie helpen bij het vervoer van coronapatiënten. Beeld © ANP

Er moet een centrale crisisorganisatie komen onder leiding van Defensie om de coronacrisis aan te pakken. Zo'n 'Nationaal Commandocentrum' moet verregaande bevoegdheden krijgen. Die oproep doet een aantal oud-topmilitairen tegenover RTL Nieuws.

Onder de oud-militairen is ook Pieter Cobelens, generaal-majoor (b.d.) van de luchtmacht. Cobelens was jarenlang hoofd van de militaire inlichtingendienst MIVD.

Plan ingediend

Volgens de oud-militairen is Defensie gezien haar ervaring en organisatie bij uitstek geschikt om de leiding te nemen bij een crisis zoals nu met het coronavirus. De eerste opzet van hun plannen is inmiddels gestuurd naar de minister van Defensie en politieke fracties. (Hier is het hele plan te lezen)

Oud-directeur MIVD generaal-majoor Pieter Cobelens. Oud-directeur MIVD generaal-majoor Pieter Cobelens.

Aanpak 'te laat op gang'

Volgens Cobelens komt de organisatie van een crisisaanpak als deze te laat op gang. "Denk bijvoorbeeld aan de inkoop en verspreiding van beschermingsmiddelen als mondkapjes. Een permanente centrale crisisorganisatie kan veel sneller en effectiever handelen."

Defensie kan dat als geen ander, zegt hij. "Daarvoor zijn wel vergaande bevoegdheden nodig, zoals bijvoorbeeld het buiten werking kunnen stellen van de marktwerking."

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Defensie gaat helpen patiënten uit Brabant te vervoeren

Zo’n 'Nationaal Commandocentrum' kan ook optreden bij rampen als overstromingen of terroristische dreiging en aanslagen. Cobelens: "Defensie is qua structuur altijd paraat en heeft veel ervaring met het snel opschalen na noodzakelijke niveaus. Denk ook aan onze logistieke ervaring als het gaat om grootschalig patiëntenvervoer of verdeling van middelen."

Ook zouden politici en bestuurders samen met het commandocentrum regelmatig moeten oefenen, stellen de oud-top militairen.

'Gebrek aan sturing'

Mocht zo’n organisatie er komen, dan is het volgens Cobelens noodzakelijk dat andere ministeries en organisaties onder Defensie komen te vallen tijdens de periode waarin dat commandocentrum actief is. "Je ziet dat nu veel onnodige tijd verloren is gegaan door gebrek aan sturing en slagkracht, dat kan echt veel beter."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie van Defensie verbiedt gebruik videobel-app Zoom

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore