Ga naar de inhoud
Vanwege steunmaatregelen coronacrisis

Begroting kabinet diep in het rood door coronacrisis: 92 miljard euro tekort

Wopke Hoekstra (archieffoto) Beeld © ANP

Door de coronacrisis schiet de begroting diep in het rood. Dat zegt minister Hoekstra (Financiën). Volgens een eerste grove schatting komen we dit jaar uit op een tekort van 92 miljard euro, oftewel 11,8 procent.

De werkloosheid loopt op, mensen kopen minder, belastinginkomsten lopen terug. Dat allemaal zorgt er voor dat het begrotingsoverschot - waar begin dit jaar nog van uit werd gegaan - omslaat in een enorm tekort.

Een begrotingstekort van meer dan 10 procent waar het kabinet nu van uitgaat, is uitzonderlijk. Zelfs tijdens de kredietcrisis gingen de overheidsfinanciën niet door zo’n diep dal.

Minister
Lees ook:
Minister Hoekstra wil komende weken knoop doorhakken over nieuwe steunmaatregelen

Steunmaatregelen

Door het miljardentekort schiet ook de overheidsschuld omhoog. Daar komen de miljardenpakketten aan steunmaatregelen om bedrijven, werknemers en zelfstandigen door de crisis te helpen, nog bij. Tot nu toe is daarvoor al zo’n 20 miljard euro uitgetrokken. Die uitgaven worden buiten de begroting gehouden. Daardoor loopt ook de overheidsschuld nog verder op.

Volgens voorzichtige schattingen komt de staatsschuld uit op 65,2 procent van het BBP. Volgens Europese regels mag de staatsschuld alleen in uitzonderlijke gevallen boven de 60 procent uitkomen.

Die stijging komt deels ook doordat bedrijven uitstel van belasting kunnen aanvragen. De komende drie maanden loopt de schatkist zo waarschijnlijk al tussen de 35 en 45 miljard euro mis. Later komen die belastinginkomsten alsnog binnen, tenzij bedrijven failliet gaan.

Waar komt die miljardensteun voor het bezweren van de coronacrisis vandaan?

03:53
Rutte:
Lees ook:
Rutte: geen bonus, geen dividend en geen ontslagen bij coronasteun