Tegen plastic zwerfafval

Vanaf juli volgend jaar statiegeld op kleine plastic flesjes

24 april 2020 16:59 Aangepast: 24 april 2020 17:11

Vanaf 1 juli 2021 wordt statiegeld ingevoerd op kleine plastic flesjes. De maatregel voor flesjes kleiner dan een liter is volgens het kabinet noodzakelijk in de strijd tegen plastic zwerfafval. Miljoenen plastic flesjes verdwijnen jaarlijks in de natuur.

Flesjes kleiner dan een liter krijgen statiegeld van 15 cent. Voor flessen groter dan een liter blijft het statiegeld 25 cent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Plan tegen zwerfafval: Kamer wil statiegeld op blikjes

De pet-flessen kunnen worden ingeleverd in supermarkten, op trein- en tankstations. Producenten van flesjes frisdrank en water zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem. Horeca en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van de verplichting kleine plastic flesjes in te zamelen.

Per jaar zijn er 900 miljoen pet-flesjes in omloop in Nederland. Zo'n 100 miljoen daarvan worden nu niet gerecycled. Met de maatregel moeten in totaal 90 procent van de flessen worden ingeleverd.

Statiegeld op blikjes

Van Veldhoven wil ook het aantal blikjes in het milieu verminderen. Als het niet lukt om in het najaar van 2021 70 tot 90 procent minder blikjes in het zwerfafval te realiseren, dan wordt ook statiegeld op blikjes ingevoerd. In het najaar van 2021 volgt hierover een besluit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore