Ga naar de inhoud
Kabinet wil bouw door laten gaan

Ruim 400 miljoen voor versnellen werkzaamheden aan wegen

Het kabinet wil bouwbedrijven tijdens de coronacrisis aan het werk houden Beeld © ANP

Het kabinet trekt 250 miljoen euro extra uit om werkzaamheden aan wegen en vaarwegen eerder te kunnen uitvoeren. Voor volgend jaar is nog eens 165 miljoen euro beschikbaar.

Doel is om bouwbedrijven aan het werk te houden gedurende de coronacrisis. Bijkomend voordeel is dat het gemakkelijker is om rijstroken af te sluiten nu het rustiger is op de weg.

Voorbeelden van projecten die naar voren worden gehaald zijn het onderhoud aan de A10 bij Amsterdam, A1 tussen Apeldoorn en knooppunt Hoevelaken en werkzaamheden aan het viaduct Stadsbosch in de A12. 

EIB:
Lees ook:
EIB: bouw in crisis door corona, 40.000 banen op het spel en forse krimp

Afspraken

De investeringen passen in de afspraken die de overheid vandaag heeft gemaakt met de bouw- en technieksector, banken en brancheorganisaties om de schade voor de bouw door de coronacrisis zo beperkt mogelijk te houden. Vandaag tekenen bijna veertig partijen de verklaring 'Samen doorbouwen aan Nederland'.

Bij de afspraken speelt behalve minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) ook minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) een rol. Zij wil er voor zorgen dat bouw van en verduurzaming van woningen door blijft gaan en er als gevolg van de coronacrisis niet meer woningnood ontstaat. Ollongren wil 75.000 nieuwe huizen per jaar bouwen. Dat aantal staat door de crisis onder zware druk.