Aanpak coronavirus

Kabinet: basisscholen op 11 mei open, meeste andere maatregelen met drie weken verlengd

21 april 2020 16:43 Aangepast: 21 april 2020 21:20
Dit vertrouwde beeld keert binnenkort weer terug

De basisscholen in Nederland gaan open op 11 mei. Dat besluit het kabinet later vanmiddag, zo melden bronnen aan RTL Nieuws. Daarnaast worden de regels om te sporten voor kinderen en jongeren versoepeld. Vrijwel alle overige maatregelen van de 'intelligente lockdown', zoals het sluiten van cafés en restaurants, worden met drie weken verlengd, tot 20 mei.

Een week van tevoren wordt, net als vandaag, opnieuw besloten over de verlenging van de coronamaatregelen.

Advies

Het Outbreak Management Team (OMT) schat in dat de risico's voor de volksgezondheid 'beheersbaar' zijn als de kinderopvang, basisschool, buitenschoolse opvang en het speciaal onderwijs na de meivakantie weer opengaan.

Scholen

Het kabinet neemt daarom vanavond het principebesluit om de basisscholen op 11 mei te openen. Of de scholen de deuren voor kleine groepjes of gefaseerd openen, is ter uitwerking voor de scholenkoepels in overleg met het ministerie van Onderwijs.

Ook kunnen kinderopvang, buitenschoolse opvang en het speciaal onderwijs weer opstarten. De bedoeling is dat die organisaties het beleid van de basisscholen volgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kinderen krijgen of verspreiden corona nauwelijks'

Sportbeleid

Experts adviseren ook dat het sportbeleid voor kinderen en jongeren versoepeld kan worden. Dat advies neemt het kabinet graag over. Kinderen tot 12 jaar mogen sporten zonder 1,5 meter-regel in acht te nemen. Kinderen van 12 tot 18 jaar mogen sporten, maar moeten wel 1,5 meter afstand houden.

Contactberoepen

Tandartsen en mondhygiënisten kunnen ook weer openen. Zij hoefden van het kabinet niet te sluiten en beschikken over eigen beschermingsmiddelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Versoepeling van maatregelen: dit zijn de adviezen van experts aan het kabinet

Over andere contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, wordt nu nog geen besluit genomen. Dat zal pas volgende week gebeuren, nadat er extra onderzoek is gedaan.

Overige maatregelen

De overige maatregelen, zoals het de sluiting van cafés en restaurants, en de bezoekregeling van verpleeghuizen, worden dus met ten minste drie weken verlengd.

Evenementen

Vergunningsplichtige evenementen waren al tot 1 juni verboden. Dat verbod wordt verlengd tot in ieder geval 1 september.

Premier Rutte maakt vanavond om 19.00 uur de versoepeling van de maatregelen bekend. Volg de persconferentie op deze site of op RTL 4.

Engelse Ben (34) met downsyndroom overleeft coronavirus

Groot-Brittannië gaat gebukt onder de ellende van het coronavirus, maar de 34-jarige Ben McCafferty zorgt voor een lichtpuntje. Ben kreeg corona. Omdat hij ook down heeft, was zijn kans op overleven klein. Maar Ben krabbelde op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore