Nederland kijkt uit naar persconferentie

Worden coronamaatregelen versoepeld? 'Kabinet wil wel, maar durft nog niet echt'

20 april 2020 20:06 Aangepast: 20 april 2020 22:38
Premier Mark Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM tijdens een eerdere persconferentie. (archieffoto) Beeld © ANP

Nederland kijkt uit naar de persconferentie van premier Mark Rutte waarin hij morgenavond bekendmaakt of de coronamaatregelen versoepeld worden. Kunnen de scholen voorzichtig open én krijgen jongeren weer wat meer ruimte? Politiek verslaggever Frits Wester blikt vooruit op de spagaat waarin het kabinet zit en waarschuwt: "Verwacht er allemaal maar niet teveel van."

Hoewel premier Rutte de afgelopen dagen niets anders deed dan de verwachtingen temperen, zit heel Nederland morgenavond om 19.00 uur aan de buis gekluisterd. Kunnen mijn kinderen weer naar school? Kan ik mijn ouders weer opzoeken in het verzorgingshuis? Kunnen we weer sporten? Kan mijn restaurant weer een beetje open?

Iedereen heeft zo zijn vragen en hoop, zegt politiek verslaggever Frits Wester. Zeker nu de grafieken rond corona voorzichtig de goede kant opgaan: het aantal ic- en ziekenhuisopnamen zijn al meerdere dagen op een rij dalende.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat is die '1,5 meter-maatschappij' waarover Rutte sprak? 'Dit is voor de lange termijn'

Verwacht niet te veel

De samenleving smacht naar weer wat ruimte, zegt Wester, die waarschuwt: "Het gaat morgen wel ergens om, maar verwacht er allemaal niet teveel van. De deur gaat niet ineens van het slot. Hooguit op een klein kiertje. Want iedere versoepeling staat niet op zich maar heeft meteen gevolgen."

Een van de dingen waar het kabinet aan denkt, is om te scholen weer voorzichtig te openen. Te beginnen bij het basisonderwijs. "Bijvoorbeeld kleine wisselende groepen per dagdeel. Wil je dat ook met het hoger onderwijs dan loop je meteen weer tegen problemen in het openbaar vervoer aan. En jongeren mogen dan minder schade ondervinden van een besmetting, ze zijn wel een bron van besmetting."

Premier Rutte ging eerder langs bij kinderopvang

Premier Rutte gaat bij veel instellingen op bezoek. Zo ging hij onlangs langs bij een kinderopvang. 'Heel Nederland staat achter jullie'

Noorden eerder open?

En dan is er volgens Wester nog een vraagstuk dat op tafel ligt: kun je verschillende maatregelen nemen voor verschillende regio's? "In het noorden zijn de besmettingen relatief laag. Maar stel dat mensen uit het zuiden dan hun vertier gaan zoeken in het noorden, dan heb je daar de poppen misschien aan het dansen. En ook hier geldt dat je eerst veel meer moet kunnen testen."

Ander dilemma: kun je weer voetballen zonder fysiek contact met gesloten kantines? "En zo zijn er nog heel veel voorbeelden te geven. Zoals een direct betrokkene zei: 'We willen zo graag maar durven nog bijna niks'. Het kabinet staat voor een lastige beslissing."

Volgens Wester ziet het kabinet dat er door de lockdown, hoe intelligent ook, veel schade aan het ontstaan is. "Niet alleen economisch maar ook psychisch, sociaal, mentaal noem maar op. Eenzaamheid, stress, huiselijk geweld. Het einde van de spankracht komt in zicht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: 'Terug naar normaal is zaak van lange adem'

De persconferentie van premier Rutte is morgenavond te zien op RTL4 en via deze website.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore