Ondanks de coronacrisis trekt het kabinet honderden miljoenen extra uit voor onderwijs, veiligheid en opvang van daklozen. Dat is afgesproken in de voorjaarsbesluitvorming van het kabinet, melden bronnen aan RTL Nieuws.
Eerder vandaag werd al duidelijk dat de komende tien jaar in totaal vijf miljard euro wordt uitgetrokken voor de aanpak van de stikstofcrisis. Het geld gaat naar verbetering van de natuur en maatregelen om de uitstoot van stikstof omlaag te brengen.
Justitie kan komende jaren rekenen op een bedrag van in totaal 350 miljoen euro extra. Het geld is bedoeld voor meer forensische zorg en om de kosten te dekken die een groter aantal gedetineerden en langere straffen met zich meebrengen.
Ondermijning
Ook voor de strijd tegen de zware criminaliteit en ondermijning wordt meer geld vrijgemaakt. In totaal gaat het om een bedrag van 85 miljoen euro per jaar. Het geld is onder andere bedoeld voor extra rechercheurs.
Minister Van Engelshoven krijgt 400 miljoen euro om komende jaren een tegenvaller op de onderwijsbegroting op te vangen. Die wordt veroorzaakt doordat studentenaantallen hoger uitvallen dan verwacht. Daarnaast trekt het kabinet enkele tientallen miljoenen euro's uit voor de aanpak van het lerarentekort in de grote steden.
Daklozen
Voor de opvang van daklozen maakt het kabinet komende jaren eenmalig 200 miljoen euro vrij. Gemeenten hadden om extra geld gevraagd, omdat het aantal daklozen in tien jaar tijd is verdubbeld. Daardoor zijn lange wachtlijsten ontstaan.
Onlangs is al besloten om een half miljard euro apart te zetten voor de afhandeling van de toeslagenaffaire. Voor de opkoop van veehouderijen werd 350 miljoen vrijgemaakt. Deze uitgaven moesten nog hun beslag krijgen in de Voorjaarsnota.
Niet bedelen
In deze tijd van het jaar overlegt de minister van Financiën altijd met zijn collega's hoe het staat met de inkomsten en uitgaven voor dit jaar en wordt de begroting voor volgend jaar in de grondverf gezet. Door de coronacrisis was het lijstje met wensen om extra geld korter dan gebruikelijk.
"Iedereen in het kabinet begrijpt dat nu - midden in een ongekende crisis - niet het moment is om te komen bedelen om extra geld", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Alleen voor de hoogst noodzakelijke uitgaven trekt het kabinet de portemonnee."
Aanpak coronacrisis
Voor de aanpak van de coronacrisis en de verschillende steunpakketten zijn wel vele miljarden euro’s uitgetrokken, maar die uitgaven worden buiten de gebruikelijke begroting gehouden.