Verkiezingen Tweede Kamer

ChristenUnie mikt met Segers aan roer op zeven zetels

17 april 2020 06:30
Gert-Jan Segers wordt opnieuw lijsttrekker van de ChristenUnie bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Beeld © ANP

Gert-Jan Segers is bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart 2021 opnieuw lijsttrekker voor de ChristenUnie. Hij gaat bij die verkiezingen voor zeven zetels, zegt hij in een interview met RTL Nieuws. Nu heeft de kleinste regeringspartij er vijf.

Segers is door het bestuur gevraagd om opnieuw lijsttrekker te worden, vanwege zijn enorme populariteit binnen de ChristenUnie, maar ook onder andere groepen kiezers. ''Daar heb ik wel een paar maanden over moeten nadenken en ook gesprekken over gevoerd aan de keukentafel thuis. Ik heb ook een ronde door de partij gemaakt. Alle lichten staan nu op groen''. 

Segers ziet er naar uit om opnieuw aan de slag te gaan. ''Zeker ook in deze tijd, waarin veel van ons wordt gevraagd. We hebben een samenleving in wederopbouw, een samenleving waarin veel saamhorigheid en naastenliefde is. Voor die samenleving blijf ik me graag inzetten''.

Roer

Segers is sinds 2015 partijleider van de ChristenUnie. In dat jaar nam hij het roer over van Arie Slob, de huidige minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. In 2017 was hij voor het eerst lijsttrekker bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer en handhaafde hij de vijf zetels die de partij al had.

Formatie

Na die verkiezingen volgde de langste formatie ooit. VVD, CDA, D66 en GroenLinks spraken aanvankelijk over de vorming van een coalitie. Die poging liep stuk, toen GroenLinks afhaakte. De ChristenUnie nam de open plek in en slaagde er onder leiding van Segers wel in om samen met de drie andere partijen tot een kabinet te komen, dat nog steeds zit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ChristenUnie wil dat voorlopig geen asielkinderen worden uitgezet

Segers weet niet of zijn partij na de verkiezingen weer gaat deelnemen aan de regering. Hij zegt: ''Het is nooit tegen elke prijs. Wij blijven een partij van idealen. Maar we zijn wel bereid om verantwoordelijkheid te dragen''.

Peilingen

Het is opvallend dat de ChristenUnie het als kleinste regeringspartij in de peilingen goed doet. Waar CDA en D66 zetels verliezen staat de partij van Segers op winst. Dat maakt voorzitter Piet Adema trots: ''Gert-Jan slaagt er in om het verhaal van de ChristenUnie kristalhelder neer te zetten en met een kleine fractie enorme impact te hebben''.

Vertrouwen

Segers zelf: ''Ik zie dat het vertrouwen in tact blijft en ik heb goede hoop, dat het vertrouwen in de ChristenUnie groeit, ook volgend jaar bij de verkiezingen. Maar we moeten daar natuurlijk keihard voor gaan werken''. Een ding weet Segers nu al zeker: Als zijn partij weer aan een regering deelneemt wordt hij, net als nu, geen minister: ''Ik vind dat een politiek leider in de Kamer hoort te zitten''.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat Segers bij het congres, dat voor zaterdag stond gepland, zou worden gepresenteerd als de nieuwe lijsttrekker. Maar dat congres gaat vanwege de coronacrisis niet door. Daarom komt er op 13 juni een digitaal moment.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gert-Jan Segers in actie voor uitgebluste jongeren: 'Ik hoor thuis heftige verhalen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore