Sluiting door corona

Ouders krijgen deze zomer compensatie voor eigen bijdrage kinderopvang

17 april 2020 15:36 Aangepast: 17 april 2020 15:55
Vanwege het coronavirus is de kinderopvang dicht

Ouders met kinderen op de kinderopvang krijgen in juni of juli hun eigen bijdrage terug. Dat bedrag kan oplopen tot honderden euro's, en is afhankelijk van het gezinsinkomen en aantal kinderen op de opvang. Kinderen kunnen nu niet naar de opvang door de coronacrisis.

Het geld wordt rechtstreeks naar de ouders overgemaakt. De Sociale Verzekeringsbank gaat dat doen, op basis van gegevens van de Belastingdienst. Als peildatum is gekozen voor 6 april. Aanvankelijk wilde het kabinet de compensatie via de kinderopvang laten lopen, maar dat bleek te ingewikkeld en bovendien privacygevoelig.

Door de coronacrisis is de kinderopvang voor de meeste kinderen al weken dicht. Het kabinet riep ouders op de rekening van de kinderopvang wel te blijven betalen. De kinderopvangtoeslag loopt ook door. Voor de eigen bijdrage krijgen ouders compensatie, zo werd beloofd.

Enorme klus

Het kabinet mikt er op om in juni de eerste groep ouders te compenseren, schrijven de staatssecretarissen Van Ark (Sociale Zaken) en Van Huffelen (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer. Het is een hele klus, want het gaat om zo'n 570.000 huishoudens. Een deel van de ouders krijgt de compensatie daarom waarschijnlijk pas in juli.

In de helft van de gevallen gaat het om een eigen bijdrage van minder dan 100 euro per maand. Een kwart van de ouders betaalt tussen de 100 en 250 euro per maand zelf, en een kwart is meer dan 250 euro per maand aan eigen bijdrage kwijt.

Het kabinet trekt 175 miljoen euro uit voor vergoeding van de eigen ouderbijdrage. De compensatie geldt in eerste instantie voor de periode van 16 maart tot en met 28 april. Als de sluiting wordt verlengd, loopt ook de compensatie langer door.

De compensatie geldt tot het maximum door de overheid vergoede tarief van 8,17 euro per uur. Veel kinderopvangorganisaties rekenen een hogere prijs. De sector heeft beloofd het verschil aan de ouders terug te betalen.

Zorgen

Belangenclub BoiNK maakt zich zorgen of de compensatie niet te laat komt voor ouders die nu al te kampen hebben met inkomensdaling. Volgens BoiNK-voorzitter Gjalt Jellesma is er verder nog geen oplossing voor ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, en nu met een hoge rekening zitten waar ze geen compensatie voor krijgen.

Bovendien is voor veel ouders met lage inkomens het deel van de eigen bijdrage boven het maximale uurtarief net zo groot of groter dan wat ze terugkrijgen van de overheid. "We horen helaas dat sommige ondernemers niet van plan zijn dit terug te betalen", zegt Jellesma. "Ouders moeten de zekerheid hebben dat dit wel gebeurt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet werkt aan versoepeling maatregelen, hoogste prioriteit onderwijs en kinderopvang

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore