Aanpak coronacrisis

Duitsland en België aan de mondkapjes, Nederland noemt het 'niet wenselijk'

15 april 2020 19:47 Aangepast: 15 april 2020 20:24
Rutte en De Jonge. Beeld © ANP

Duitsland en België raadden vandaag hun inwoners aan om mondkapjes te dragen, maar minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge noemde dat na afloop van het crisisberaad van het kabinet 'in een periode van schaarste niet verstandig'.

Hij baseert zich op de adviezen van de experts. "Zij hebben dat niet geadviseerd." Het RIVM ziet geen reden tot het breed dragen van mondkapjes. In de zorg daarentegen is het wel wenselijk, onderstreepte De Jonge. "We hebben een schaarste, dus de voorraad die we hebben, moeten we zo goed mogelijk verdelen. Wij willen dat de mensen in de zorg ze gebruiken."

Versoepeling stapsgewijs

Op dezelfde persconferentie zei premier Rutte dat 'de samenleving zoals we die hadden, niet ineens zal terugkeren'. Rutte onderstreepte dat de samenleving de komende tijd er anders uit zal zien, en dat versoepelingen van de maatregelen, als die al aan de orde zijn, stapsgewijs zullen worden doorgevoerd.

Rutte herhaalde dat een besluit over eventuele verlenging van de maatregelen die tot 28 april lopen, pas volgende week wordt genomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder bezorgd: waarom geen mondkapje bij vaccineren kind?

"Het loket gaat niet in een keer open. We moeten ons voorbereiden op een tussenfase", zei de premier over het versoepelen van de maatregelen. "We moeten ons voorbereiden op het nieuwe normaal van de anderhalvemetersamenleving."

Lastige keuzes

Dat levert allemaal lastige keuzes op, benadrukte de premier. Als het onderwijs weer begint en mensen weer naar hun werk gaan, schetste Rutte, dan wordt het weer drukker op straat en in het openbaar vervoer en dat maakt het lastiger om op afstand van elkaar te blijven. "Dat zijn heel veel dilemma's. Het gaat om de verdeling van schaarse ruimte."

Op de bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb), op het ministerie van Justitie en Veiligheid, werd onder meer de laatste informatie van het RIVM besproken.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore