Conflict in 50PLUS

Leden 50PLUS gaan stemmen over lot voorzitter Geert Dales

15 april 2020 11:51 Aangepast: 15 april 2020 12:22
Henk Krol raadt iedereen aan geen tikken uit te delen Beeld © ANP

De leden van 50PLUS gaan via een stemming beslissen over het lot van partijvoorzitter Geert Dales. Dat heeft fractievoorzitter Henk Krol zojuist bekendgemaakt na afloop van een extra fractievergadering over de ophef die is ontstaan over de positie van Dales. Voorzitter Dales laat in een eerste reactie weten 'erg blij te zijn' met dit besluit.

Fractievoorzitter Henk Krol schrijft op Twitter dat 'de eenheid is hersteld'. "We kunnen ongehinderd verder met het opkomen van de belangen van onze achterban."

Conflict

Gisteren werd bekend dat bijna alle Eerste - en Tweede Kamerleden van 50PLUS hun vertrouwen hebben opgezegd in partijvoorzitter Dales. Henk Krol was overvallen door dat nieuws en verbaasd dat het vertrouwen in Dales was opgezegd. 

Dales zelf peinsde er gisteren niet over op te stappen.

Stemmen

De leden gaan nu snel stemmen over de partijvoorzitter, maakte Krol zojuist bekend. "Op die manier krijgen de leden het laatste woord en kunnen de fractieleden onvermoeibaar verder met hun vertegenwoordigende werk in de Tweede Kamer."

Dales is daar 'erg blij mee', laat hij weten in het radioprogramma 1 op 1. Hij verwacht dat ze er uit gaan komen. Eerder zei Dales in hetzelfde radiogesprek tegen Sven Kockelmann: "De leden gaan daarover, als de leden vinden dat ik moet gaan, dan ga ik."

Partijvoorzitter Geert Dales, in mei 2018. Partijvoorzitter Geert Dales, in mei 2018.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wéér gedoe: fractie 50PLUS 'slaapt een nachtje' over positie partijvoorzitter Dales

Krol schrijft vanochtend verder dat drie van de vier leden hun vertrouwen hebben opgezegd in partijvoorzitter Dales. "Dat is een niet te mis te verstaan signaal." Henk Krol steunde de oproep niet en was onaangenaam verrast dat het vertrouwen in Dales was opgezegd. Gisteren bespraken de Kamerleden het geëscaleerde conflict in de partij met Krol. 

Vooral de wijze waarop de partij geprofessionaliseerd moet worden, roept veel weerstand op, aldus Krol.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen vertrouwen 50PLUS-Kamerleden in partijvoorzitter, 'partij op rand scheuring'

Frits Wester: 'Wantrouwen is groot'

Politiek commentator Frits Wester is nog niet heel erg onder de indruk van de gekozen oplossing. "De kou lijkt weer even uit de lucht bij 50Plus. Maar als je de hoofdrolspelers, waaronder partijvoorzitter Geert Dales, nu beluistert dan druipt de sfeer van wantrouwen uit iedere zin. De bal is nu even bij de leden gelegd die zich moeten uitspreken, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd kopen. Wat zich blijft wreken bij 50PLUS is dat de kopstukken allemaal een maatschappelijke en politieke achtergrond hebben in andere partijen en organisaties. Voor sommigen zijn het aanzienlijke carrières maar ze hebben vrijwel allemaal gemeen dat die carrières niet vlekkeloos verlopen zijn. Dat oud zeer en de persoonlijke dadendrang blijft maar opspelen. Het logo en de idealen van de relatief nieuwe politieke beweging 50PLUS blijken onvoldoende cement om de eigen gebutste ego's opzij te zetten voor dat gezamenlijke doel. Zolang dit niet lukt is het wachten op de volgende clash."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore