Ga naar de inhoud
Politiek

Koolmees wil 'iets verzinnen' voor flexwerker tussen wal en schip

Minister Koolmees van Sociale Zaken. Beeld © ANP

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) wil flexwerkers tegemoetkomen die door de coronacrisis zonder werk zitten, maar geen beroep kunnen doen op de bestaande regelingen van het kabinet. Hoe hij die flexwerkers wil helpen is onduidelijk, volgens Koolmees is het 'heel ingewikkeld'.

Een groot deel van de Tweede Kamer vraagt om extra steun voor flexwerkers die op straat komen te staan ondanks de loonkostenregeling en geen recht hebben op een loongerelateerde WW-uitkering of inkomensondersteuning. 

"Dit is een onderwerp waar ik eerlijk gezegd zelf ook buikpijn van heb", zegt Koolmees in een debat met de Kamer. Een groot deel van de werknemers heeft overigens wel gewoon recht op WW, nuanceert de bewindsman. Maar er is een groep die tussen wal en schip valt, omdat 'er geen vangnet is dat standaard klaarstaat' voor deze gevallen.

Snelheid versus maatwerk

Het blijft lastig om dit soort regelingen op te zetten, benadrukt de minister. Het vraagt voor een deel maatwerk, terwijl de maatregelen van het kabinet juist algemeen en breed zijn. Ze zijn dan ook in recordsnelheid opgetuigd.

De maatregelen moeten uitvoerbaar blijven, bijvoorbeeld voor uitkeringsinstantie UWV en gemeenten, zegt Koolmees. "We moeten oppassen dat er niet voor elke groep een aparte regeling komt, want dat kunnen we niet waarmaken."

Kamer
Lees ook:
Kamer wil extra hulp voor flexwerkers, CNV voor werkenden