Ga naar de inhoud
Krol stelt vertrouwensvraag

Geen vertrouwen 50PLUS-Kamerleden in partijvoorzitter, 'partij op rand scheuring'

De omstreden partijvoorzitter van 50PLUS Geert Dales. Beeld © ANP

Bijna alle Eerste - en Tweede Kamerleden van 50PLUS zeggen het vertrouwen op in partijvoorzitter Geert Dales. Dat laten ze in een persbericht weten. Partijleider Henk Krol steunt de oproep niet en is onaangenaam verrast. Volgens politiek verslaggever Frits Wester dreigt een scheuring van de partij.

De bestuursstijl van Dales wordt in het persbericht omschreven als 'autocratisch en weinig democratisch'.

Zelf de Kamer in

Tweede Kamerlid Léonie Sazias zegt tegen het ANP dat er veel onrust is in de partij. "Dales wil niet bewegen, dan houdt het eens op." Partijvoorzitter Dales wil na de verkiezingen de Tweede Kamer in. Dat valt slecht binnen de partij.

Naast Sazias hebben ook de Tweede Kamerleden Corrie van Brenk en Gerrit Jan van Otterloo het vertrouwen in Dales opgezegd. Ook de Eerste Kamerleden Martin van Rooijen en Martine Baay en erevoorzitter Jan Nagel hebben geen vertrouwen meer in Dales.

Vertrouwen in Krol

Vanmiddag bespreken de Kamerleden het geëscaleerde conflict in de partij met Krol. "Het zou logisch zijn als hij ook daar de meerderheid steunt" en hun kant kiest, vindt Van Brenk. Zij, Sazias en Van Otterloo 'hebben een heel duidelijke mening' en 'wij gaan niet anders denken'.

De drie Kamerleden zijn niet van plan om het vertrouwen in Krol op te zeggen, zegt Van Brenk. De vierkoppige Kamerfractie werkt volgens haar 'prima samen'.

Lees hier een beschrijving van de gebeurtenissen van de afgelopen dag bij 50PLUS door een van de betrokkenen, inclusief mailwisseling

Krol 'verbaasd en overvallen'

Henk Krol is onaangenaam verrast over het feit dat de leden van zijn 50Plus-Tweede Kamerfractie het vertrouwen in partijvoorzitter Dales hebben opgezegd. De leden onder aanvoering van Kamerlid Sazias lieten dat in een persbericht weten. Henk Krol: ''Ik wist niks van dit persbericht. Het heeft mij na onze contacten gisteren verbaasd en overvallen.''

Op de vraag of er nu een splitsing dreigt in de fractie van 50Plus reageert Krol gelaten. "Dat is niet aan mij. Ik heb nog steeds vertrouwen in Geert Dales. Onze leden hebben op hun beurt onlangs nog het vertrouwen in mij uitgesproken. Misschien moet het bestuur de leden maar opnieuw raadplegen over wie ze nu steunen. Ik kan met beide uitkomsten leven. Vinden ze dat mijn tijd gekomen is dan trek ik mijn consequentie en weet ik wat mij te doen staat."

Deel
Lees ook:
Deel bestuur 50PLUS treedt af

Dales: honden blaffen, karavaan trekt verder

50PLUS-voorzitter Dales zelf peinst er niet over op te stappen. Hij houdt zich vast aan de steun van fractie- en partijleider Henk Krol, met wie de partij volgens Dales staat of valt. "Henk Krol ís 50PLUS."

Dales wordt 'niet koud of warm' van de roep om zijn aftreden door enkele prominenten. Het gaat maar om een handjevol van de meer dan 5000 partijleden, stelt hij. Die kunnen vragen om een ledenvergadering, maar het partijbestuur en Krol hebben ieder onlangs nog de overweldigende steun van de achterban gekregen, waarschuwt Dales.

Dales vindt het 'bizar' en 'ongehoord' dat Kamerleden toch denken hem aan de kant te kunnen zetten. Hij zegt dat Krol hem steunt, 'en hij is de partij'. "Hoe sterk wil je je positie hebben?"

"De honden blaffen, maar de karavaan trekt verder", zegt Dales tegen RTL Nieuws over het verzet van 'slechts een handjevol leden'. Hij zegt al vele tientallen steunbetuigingen van leden in zijn mail te hebben ontvangen. "De taak van Henk en mij is om een einde te maken aan de partij van een stelletje bejaarden die rollebollend over straat gaan. Daar zijn we goed mee bezig en daar gaan we gewoon mee verder."

Henk
Lees ook:
Henk Krol betreurt vechtpartij en heeft goed advies: 'Deel geen klappen uit'

Frits Wester: 'Op de rand van scheuring en splitsing'

Politiek verslaggever Frits Wester noemt het bizar dat politieke partijen er tijdens de coronacrisis alle tijd energie voor weten te vinden om intern de boel zo op scherp te zetten. "Vorige week DENK en nu weer 50PLUS. Het doet mij denken aan de scheuringen in de Gereformeerde kerken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Los van dramatische tijden, gewoon doorgaan met ruzie en tweespalt.''

''Eigen ego’s en belangen die ook nu even niet opzij kunnen worden gezet. 50PLUS staat nu ook op de rand van een scheuring en splitsing waarbij de toch populaire voorman Krol het risico loopt opzij gezet te worden. Weinig fraai en weinig politiek doordacht allemaal. Gewoonweg oerdom dit allemaal."