Ook stop op uitzettingen

Linkse partijen: bevries huren tijdens coronacrisis

14 april 2020 06:00 Aangepast: 14 april 2020 06:17
Archieffoto. Beeld © ANP

Het kabinet gaat niet ver genoeg in de bescherming van huurders tijdens de coronacrisis. Dat stellen de oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA. Ze willen ze dat de huren worden bevroren, omdat mensen de huurverhogingen niet meer kunnen betalen. Ook pleiten ze voor een stop op het uitzetten van huurders.

Morgen vergadert de Tweede Kamer over een spoedwet waarin minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) regelt dat tijdelijke huren kunnen worden verlengd, om te voorkomen dat huurders bij het aflopen van contracten in de problemen komen. GroenLinks, SP en PvdA willen die wet aanpassen en zorgen voor een veel verdergaande huurbescherming.

Inkomsten

De partijen constateren dat veel huurders zich zorgen maken nu door de coronacrisis hun inkomsten wegvallen. Minister Van Veldhoven heeft wel afspraken gemaakt met onder meer de koepel van woningcorporaties Aedes en de beleggersorganisaties Vastgoed Belang en IVBN om huurders die nu in de problemen komen te ontzien, maar daar hebben bijvoorbeeld huurders van huisjesmelkers niks aan, vinden de drie linkse partijen

Alle huisuitzettingen moeten worden uitgesteld, vinden Kamerleden Paul Smeulders (GroenLinks), Sandra Beckerman (SP) en Henk Nijboer (PvdA). Ook vinden ze dat geen enkel tijdelijk contract tijdens de crisis mag worden opgezegd, ook niet als de eigenaar van een pand tot sloop wil overgaan. Dan moet volgens de partijen de sloop maar even worden uitgesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deal verhuurders en kabinet: geen huisuitzettingen tijdens coronacrisis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore