1 miljoen per week

Kabinet wil einde aan dwangsommen voor asielzoekers

09 april 2020 13:59 Aangepast: 09 april 2020 14:12
Het AZC in Weert. Beeld © ANP

Asielzoekers die te laat worden geholpen met hun asielaanvraag kunnen niet langer een dwangsom aanvragen. Dat wil het kabinet via een speciale spoedwet geregeld. Het kabinet was wekelijks een miljoen euro kwijt aan alle dwangsommen die asielzoekers indienden.

De IND heeft zes maanden de tijd om een asielaanvraag te beoordelen. Als er binnen die periode geen sluitend antwoord komt, had een asielzoeker recht op een schadevergoeding. De dwangsom kon per persoon oplopen tot 15.000 euro. 

Spoedwet

Via een spoedwet wil het kabinet nu het recht om een dwangsom in te dienen, afschaffen. Het kabinet benadrukt dat het 'van groot belang blijft' dat aanvragen van asielzoekers op tijd behandeld worden.

Asielzoekers behouden wel gewoon hun recht op onderdak en krijgen geld om te leven. "De rechtsbijstand wordt niet afgeschaft in het eerste deel van de asielprocedure", zegt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol.  "Maar we schaffen nu wel de dwangsommen af. Het systeem is vreemd en het werkt ook niet. Bovendien zijn het ook enorm grote bedragen."

14.000 zaken afhandelen  

Om de achterstanden bij de immigratiedienst IND weg te werken is een speciale taskforce ingesteld. Deze groep mensen gaat volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie alles in het werk stellen om nog in 2020 14.000 zaken af te handelen met een dwangsom en waarvoor een dwangsom dreigt.

Hiervoor worden onorthodoxe maatregelen niet geschuwd, schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer. 

Staatssecretaris Broekers-Knol Staatssecretaris Broekers-Knol

Dwangsommen bij asielaanvragen; hoe zit het?

  • Iedere vluchteling die Nederland asiel aanvraagt komt terecht bij de IND. Die beslist over de aanvraag.
  • De IND heeft 6 maanden de tijd om dat de te doen.
  • Doen ze er langer over dan kan een asielzoekers een dwangsom eisen voor elke dag vertraging.
  • Dat bedrag kan oplopen tot maximaal 15.000 euro.

Andere maatregelen

De staatssecretaris maakte een maand geleden al bekend met meerdere maatregelen te komen om de chaos bij de IND aan te pakken. Zo komt er onder meer een tweede directeur bij de immigratiedienst IND. 

Na de grote asielstroom van 2015 zijn er bij de IND veel mensen ontslagen. Onder meer door het personeelstekort kampt de IND al jaren met problemen.

Volgens Broekers-Knol is het geen zooitje bij de IND.  "De IND kan wel stappen vooruit maken. Maar dat kost tijd. En daar zijn we wel mee bezig. Het is de duidelijke opdracht dat de wachttijden teruggebracht worden en de aanvragen binnen termijn worden afgehandeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'IND moet mogelijk 70 miljoen aan dwangsommen aan asielzoekers betalen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore