Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Ic-arts Gommers opgelucht: aantal nieuwe patiënten neemt snel af

Diederik Gommers praat de Tweede Kamer bij. Beeld © ANP

Het aantal nieuwe coronapatiënten dat dagelijks op de intensive care wordt opgenomen, neemt 'ongelooflijk snel' af. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse ic's. "Ik ben absoluut opgelucht." Maar Gommers waarschuwt ook: het compleet laten vieren van de maatregelen zou zomaar een nieuwe piek kunnen opleveren.

Ic-arts Diederik Gommers durft zelfs een beetje te kijken naar de 'groene fase', waarin de ic-zorg weer op een enigszins gebruikelijk niveau komt. Dat zei hij tijdens een bijeenkomst waarin de Tweede Kamer werd geïnformeerd.

'Opgelucht'

"Ik ben absoluut opgelucht", zei Gommers over de meest recente cijfers. Die laten zien dat op de ic nog steeds meer coronapatiënten binnenkomen dan weggaan, maar dat de nettostijging per dag 'veel harder afneemt dan we gedacht hadden op basis van prognoses'.

Crisisfase minder in zicht

De afname van het netto aantal nieuwe patiënten betekent ook voor Nederland dat de zogenoemde crisisfase minder snel in zicht komt. Nu geldt voor de ic-afdelingen de 'gele fase', waarin de capaciteit is verdubbeld en zorgverleners voor meer patiënten tegelijk moeten zorgen dan normaal.

Gisteren lagen zo'n 1424 corona-patiënten op de intensive care. Als dat aantal zakt naar zevenhonderd, komen we weer in de groene fase, zegt Gommers.

Stuwmeer van uitgestelde zorg

Als er minder coronapatiënten op de intensive care liggen, moeten ziekenhuizen ook de niet-coronazorg weer oppakken. Er komt straks een 'stuwmeer van uitgestelde zorg', omdat ic-afdelingen op de pauzeknop hebben moeten drukken vanwege de coronacrisis.

Dat zal niet zonder slag of stoot gaan. "Ergens daar tussenin willen we nog op vakantie", zei Gommers. "En rust om dit alles te verwerken. Dat gaat botsen met elkaar en er ontstaat een groot risico op burn-outs bij onze collega's."

'Strenge regels voor bezoek'

De crisis heeft er ook toe geleid dat er 'heel strenge regels' zijn afgesproken over bezoek op de intensive care, zegt Gommers. Alleen als een naaste komt te overlijden 'mag je erbij zijn, vaak met meer dan één'.

Hij hoopt in de komende weken die regels opnieuw te wegen. "Want het is ondoenlijk, onmenselijk bijna hoe streng we moeten zijn."

Heb je corona? Dit zijn de ziekteverschijnselen

04:24
Wat als je denkt dat je corona hebt? We hebben de ziekteveschijnselen voor je op een rij gezet.
'Productie
Lees ook:
'Productie mondkapjes in Nederland krijgt vorm'