Tijdens coronacrisis

CDA wil dat corporaties woningbouw op gang houden

08 april 2020 11:41 Aangepast: 08 april 2020 12:10
Woningbouwplannen dreigen vertraging op te lopen door tekorten bij de woningcorporaties.

Woningcorporaties moeten tijdens de coronacrisis nieuwe woningen blijven bouwen en huizen blijven verduurzamen. Dat vindt regeringspartij CDA.

Op die manier kan worden voorkomen dat door de crisis op alle fronten de woningtekorten oplopen. Ook is het volgens de partij voor de bouw belangrijk dat er opdrachten blijven komen.

CDA-Kamerlid Eric Ronnes vraagt minister Stientje van Veldhoven (Wonen) goed te kijken naar wat er nodig is om de bouwactiviteiten van woningcorporaties op gang te houden.

Somber

Ronnes reageert hiermee op de sombere verwachtingen van het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB). De verwachting is dat door de coronacrisis de bouw van het aantal woningen fors zal dalen, tot ver onder de gewenste 75.000 per jaar. De crisis kan leiden tot het verlies van 40.000 banen in de bouw.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EIB: bouw in crisis door corona, 40.000 banen op het spel en forse krimp

Daarom wil Ronnes dat goed gekeken wordt naar de mogelijkheden om ook tijdens de crisis zoveel mogelijk bouwprojecten te laten doorgaan. Minister Van Veldhoven heeft overigens al aangegeven dat ze bekijkt hoe de verschillende overheden hierin een rol kunnen spelen. 

Luxe

Het EIB verwacht dat door de crisis met name de vraag naar luxe woningen wegvalt. Mensen die al goed wonen, maar zich willen verbeteren, stellen dat uit. Starters en bijvoorbeeld mensen die scheiden blijven huizen nodig hebben, maar worden in hun mogelijkheden beperkt als ze werkloos raken. 

Corporaties kunnen daarom een belangrijke rol spelen omdat sociale huurwoningen altijd nodig blijven, aldus het CDA. Bovendien zijn corporaties ook druk met het verduurzamen van hun woningbestand en is het de bedoeling dat corporaties ook meer woningen gaan realiseren in het middensegment, met huren tot ongeveer 1000 euro per maand. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore