Politiek

Nog geen deal Europese coronasteun ondanks nacht vergaderen

08 april 2020 09:02 Aangepast: 08 april 2020 12:23
Minister Wopke Hoekstra van Financiën tijdens de eurogroepvergadering via video, april 2020. Beeld © ANP

Zelfs na een nacht doorvergaderen is het de Europese ministers van Financiën niet gelukt overeenstemming te bereiken over een financieel steunpakket van 540 miljard euro voor landen die het zwaarst zijn getroffen door de crisis. Morgen zal verder worden vergaderd.

De landen kwamen dichtbij een deal in de 16 uur dat er is vergaderd, tweette voorzitter van de Eurogroep Mario Centeno iets na 8.00 uur vanochtend. "Maar we zijn er nog niet." En dus wordt het overleg opgeschort tot morgen.

Italië en Nederland

Dat er geen afspraak kon worden gemaakt is omdat de standpunten van Italië en Nederland te ver uit elkaar liggen. Nederland blijft tegen eurobonds, het uitgeven van obligaties namens de EU-lidstaten door een Europese instelling. 

Het kabinet is hier faliekant tegen omdat Nederland in zo'n constructie ook garant staat voor schulden die door andere landen worden gemaakt, verdedigt Hoekstra nog maar eens het kabinetsstandpunt via Twitter. Volgens Hoekstra is een meerderheid van de eurozonelanden het hier mee eens.

De harde opstelling levert Nederland felle kritiek op in zuidelijke lidstaten. Zijn Italiaanse collega, Roberto Gualtieri, doet, eveneens via Twitter, een beroep op zijn collega's. "Dit is het moment voor gedeelde verantwoordelijkheid, voor solidariteit en moedige keuzes."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoekstra over kritiek Zuid-Europa: 'We waren te weinig empathisch'

Struikelblok noodfonds ESM

Het andere onderhandelingspunt waar de landen nog geen overeenstemming over hebben bereikt, is het versoepelen van de regels om gebruik te kunnen maken van de 410 miljard euro uit het Europese noodfonds ESM.

Het zwaar getroffen Italië wil hier aanspraak op maken. Nederland is bereid dit toe te staan voor het betalen van medische hulp op de korte termijn. Maar Hoekstra houdt voor de langere termijn vast aan het oorspronkelijke doel van het fonds: het mag alleen gebruikt worden voor economische financiële hulp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede in Zuid-Europa om Nederlandse opstelling: 'Schnapps und Frauen vers in geheugen'

Nederland lijkt wel steeds verder alleen te staan in het verzet tegen deze Europese financiële hulpmaatregelen. De Franse en Duitse ministers van Financiën, Bruno le Maire en Olaf Scholz, roepen de andere lidstaten op om over hun schaduw heen te springen en een akkoord te sluiten. 

'Tot op het bot verdeeld'

"Europa is tot op het bot verdeeld over de aanpak van de coronacrisis", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "En je ziet hier weer de oude noord-zuidtegenstelling die je ook in de kredietcrisis zag."

Als de ministers van Financiën van de eurolanden er morgen ook niet uit komen wordt de kwestie waarschijnlijk doorgeschoven naar de regeringsleiders. Die moeten dan binnenkort een nieuwe poging wagen om het met elkaar eens te worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore