De politie heeft in ruim anderhalve week al 1400 bekeuringen uitgedeeld aan mensen die de coronamaatregelen aan hun laars lapten. Het gaat om mensen die in een groepje van drie of meer in de openbare ruimte waren, en minder dan 1,5 meter afstand hielden. Zij kregen bekeuringen tot 390 euro.
Sinds 26 maart worden er boetes uitgedeeld als mensen zich niet aan de regels houden. Sinds die datum kan de politie op grond van de noodverordening de maatregelen handhaven.
Ook handhavers of boa's kunnen boetes uitdelen. Die zijn niet in deze cijfers meegenomen. Het werkelijke aantal boetes ligt waarschijnlijk dus hoger.

Minister Ferd Grapperhaus maakte op 26 maart bekend dat er een noodverordening komt, zodat er boetes uitgedeeld kunnen worden als mensen zich niet aan de regels houden. Die bedragen zijn niet mis: een boete kan oplopen tot 390 euro.
Voor heel Nederland geldt nu een samenscholingsverbod voor meer dan twee mensen die geen afstand van anderhalve meter tot elkaar houden in de openbare ruimte. Die mensen kunnen dus een boete krijgen. Daarop zijn twee uitzonderingen: voor gezinnen en kinderen tot en met 12 jaar, met een volwassen begeleider.

Stevige veroordelingen voor 'coronaspugers'
Ook de zogeheten cornaspugers worden hard aangepakt. Hieronder een greep uit de veroordelingen van de afgelopen weken.
Twee zogenoemde coronahoesters werden afgelopen woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen aan de agenten die ze hebben bespuugd na hun arrestatie.
Bedreigen hulpverleners
De politierechter in Utrecht veroordeelde diezelfde dag zes verdachten voor het bedreigen van hulpverleners met corona tot soortgelijke straffen. De hoogste celstraf ging naar een 32-jarige man uit Biddinghuizen. Hij kreeg een celstraf van 12 weken, waarvan twee voorwaardelijk. Hij had in maart tijdens een rit in een politieauto van Nunspeet naar het politiebureau in Apeldoorn gespuugd in de richting van een politieagent en riep daarbij 'ik heb corona'.
Een 45-jarige man uit Zutphen kreeg een celstraf van 8 weken voor soortgelijk gedrag. Beide mannen moeten ook eerder opgelegde voorwaardelijke straffen voor andere vergrijpen uitzitten.
De agenten verkeren nu in onzekerheid over hun gezondheid en die van hun omgeving, zei de officier tijdens de zitting.
Hoesten op baliemedewerkster ziekenhuis
In meerdere regio’s worden coronahoesters veroordeeld en gearresteerd. De politie hield vorige week dinsdag een 52-jarige man uit Eindhoven aan die een baliemedewerkster van een ziekenhuis in het gezicht had gehoest. Hij wordt verdacht van poging tot zware mishandeling.
Bij het Groningse dorp Ten Boer kreeg de politie die dag ook te maken met een coronahoester. Een 41-jarige Groninger probeerde politieagenten en brandweerlieden te bespugen toen ze hem uit uit zijn auto probeerden te bevrijden na een eenzijdig verkeersongeval. Hij kreeg een spuugmasker om bij zijn aanhouding.
Bespugen beveiliger
Tijdens een snelrechtzitting bij de politierechter in Utrecht kregen zes coronaspugers eveneens straffen opgelegd van enkele weken. De hoogste straf, zes maanden celstraf, was voor een 29-jarige winkeldief, die in winkelcentrum Hoog Catharijne een beveiliger in het gezicht had gespuugd. Maar deze man stond behalve voor spugen ook terecht voor onder meer winkeldiefstal met geweld en vernieling.