Politiek

Tweede Kamer steunt verzet Hoekstra tegen eurobonds

07 april 2020 13:10 Aangepast: 07 april 2020 16:04
Minister Wopke Hoekstra van Financiën. Beeld © ANP Foto

De Tweede Kamer steunt het verzet van minister Wopke Hoekstra van Financiën tegen eurobonds. Zuid-Europese landen dringen al een tijdje aan op de uitgifte van eurobonds in de aanpak van de coronacrisis.

Maar Hoekstra voelt er niets voor om alle schulden die de EU gaat maken in één pot te doen. De Tweede Kamer is het daarmee eens, bleek vanochtend.

"We dienen met vereende krachten de brand te blussen en elkaar te helpen bij de wederopbouw", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. "Maar dat is iets anders dan elkaars schulden overnemen die in het verleden ontstaan zijn."

Eurobonds zijn een soort 'staatsobligaties' die door de eurolanden gezamenlijk worden uitgegeven, waarna de opbrengst wordt verdeeld over de landen. Dat is een voordeel voor landen die een hoge staatsschuld hebben, maar een nadeel voor landen die dat niet hebben, zoals Nederland en Duitsland. Voor die landen zijn eurobonds geen voordeel, maar extra risico.

Sober begrotingsbeleid

Ook de VVD vindt dat er voorwaarden verbonden moeten zijn aan steun. "We zijn solidair, maar zeker ook verstandig", zegt VVD-Kamerlid Aukje de Vries.

Een meerderheid van de Kamer steunt dit standpunt. "Als je begint aan een gezamenlijke schuld met een gezamenlijke rente, waarom zou je hier dan nog een sober begrotingsbeleid voeren?" zegt ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins.

Hervormen

Hoekstra is wel bereid zuidelijke landen tegemoet te komen als ze een beroep willen doen op het Europese noodfonds ESM. Wie op korte termijn een lening wil voor medische kosten, hoeft aan minder strengel regels te voldoen.

Voor leningen op lange termijn blijven de strenge regels wel overeind, wat betekent dat landen moeten hervormen als ze een beroep doen op het ESM.

GroenLinks en de PvdA vinden dat Hoekstra deze harde eisen voor beroep op het noodfonds ESM moet laten varen. "Natuurlijk moet het corona-gerelateerd zijn", zegt PvdA-Kamerlid Nijboer. "Maar ik vind het ongepast om daar een enorme hervormingsagenda bij te vragen."

Fair en verstandig

Toch is Hoekstra niet van plan deze voorwaarde te laten varen. "Ik vind dat fair, redelijk en verstandig."

Volgens de minister valt niet aan de Nederlandse belastingbetaler uit te leggen dat er geen eisen zouden worden gesteld. "Daar ga ik in geen enkele vorm mee akkoord."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Hoekstra over ruzie met Zuid-Europa: 'We hebben het niet goed gedaan'

Geen tekort aan geld

Vanmiddag praat de Eurogroep over de coronacrisis. Volgens Hoekstra hoeft vandaag nog geen overeenstemming te worden bereikt.

De Europese Centrale Bank heeft al voor miljarden aan staatobligaties opgekocht, waardoor ook Zuid-Europese landen op dit moment nog goedkoop geld kunnen lenen. "Dus komende maanden zijn er geen lidstaten met een gebrek aan geld", zegt Hoekstra.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore