Ruzie in partij

Kuzu beticht DENK-voorzitter Öztürk van 'politieke broedermoord'

06 april 2020 17:14 Aangepast: 06 april 2020 17:49
Tunahan Kuzu (l) en Selçuk Öztürk (r) (archieffoto) Beeld © ANP

Tunahan Kuzu, de voormalige partijleider van DENK, haalt in een Facebook-post uit naar zijn partijgenoot Selçuk Öztürk. Die zou 'broedermoord' hebben gepleegd en zich schuldig hebben gemaakt aan 'regelrechte' chantage.

Öztürk zou na maanden van spanningen tussen de oprichters van DENK, de buitenechtelijke affaire van Kuzu in 2018 hebben opgerakeld om hem 'ten val te brengen'.

Kuzu maakte enkele weken geleden bekend te stoppen als fractievoorzitter. Ook is hij niet beschikbaar als lijsttrekker voor de volgende Kamerverkiezingen in 2021, zei hij toen. 

Matennaaierij

In de post op Facebook schrijft hij dat 'de leden een oordeel mogen vellen over deze kwestie' op de ledenvergadering in juni. "Daarbij zal ik aanwezig zijn om mijn kant van het verhaal te vertellen en de leden ervan te overtuigen dat matennaaierij geen kernwaarde van DENK is", schrijft Kuzu.

Of dit betekent dat hij zich toch kandidaat wil stellen, is niet duidelijk. Kuzu was niet bereikbaar voor commentaar.

De politici stapten in 2014 samen uit de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Later richtten ze de inmiddels controversiële beweging DENK op, met als belangrijkste doelgroep Nederlanders met een migratieachtergrond. De partij heeft momenteel drie zetels in de Tweede Kamer.

Grensoverschrijdend gedrag

De afgelopen weken kwam DENK veelvuldig in het nieuws wegens onderling geruzie. In HP/De Tijd verscheen een verhaal dat Kuzu zich schuldig zou hebben gemaakt aan 'grensoverschrijdend gedrag' tegenover een jonge vrouw waarmee hij een affaire zou hebben.

"De beschuldiging zoals die uiteindelijk werd opgeschreven heeft me zwaar getroffen. Wat me nog meer raakte, was de manier waarop deze kwestie door mijn ‘strijdmakker’ werd misbruikt om mij politiek te lynchen", zegt Kuzu over Öztürk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DENK ontnam Kuzu fractievoorzitterschap in 2018 om buitenechtelijke affaire

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore