Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen

De grens met Duitsland blijft open, maar reisregels worden wel strenger

De grens tussen Nederland en Duitsland. Beeld © ANP

De Duitse grens met Nederland blijft open voor het vrachtverkeer en pendelaars. Wel worden de reisregels strenger. Wie naar Duitsland reist moet daarvoor een dringende reden hebben en kan de vraag krijgen van een Duitse agent of een bezoek echt nodig is.

Vandaag had het Duitse 'coronakabinet' onder leiding van bondskanselier Angela Merkel, overleg. De grens blijft open voor vrachtverkeer en pendelaars en voor mensen die een dringende reden hebben om naar Duitsland te gaan. 

De Duitse regering wil verder de quarantainemaatregelen verscherpen. Mensen die meerdere dagen in het buitenland zijn geweest, zoals Nederland, moet bij terugkeer in Duitsland veertien dagen in quarantaine. Een uitzondering wordt gemaakt voor vrachtwagenchauffeurs en woon-werkverkeer.

Grenzen blijven open

Nederlanders die naar Duitsland reizen, moeten een dringende reden hebben. Ze kunnen in de grensstreek de vraag krijgen van bijvoorbeeld een Duitse agent of een bezoek echt nodig is. Maar dat blijft verder zonder gevolgen. Er komen geen extra grenscontroles. Merkel verwacht dat het verkeer in de grensstreek tot pendelaars beperkt blijft.

Net als premier Rutte roept de bondskanselier om 'zoveel mogelijk thuis te blijven, ook met de Paasdagen'. 

Het Duitse Robert Koch Instituut (RKI), de evenknie van het Nederlandse RIVM, heeft ons land aangemerkt als 'internationaal risicogebied' voor de verdere verspreiding van het coronavirus.  Eerder had Duitsland wel al met Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk, Luxemburg en Denemarken de grenzen gesloten, met uitzondering van het goederenverkeer.

Corona: de klap die Duitsland niet kan gebruiken

03:26
Ook in Duitsland zijn strenge maatregelen tegen het coronavirus.

Jeroen Akkermans: Politie ziet vrij scherp toe'

Duitsland telt relatief weinig coronadoden. Sinds het begin van de virusuitbraak zijn 1434 Duitsers aan de gevolgen van het longvirus overleden. Het land kent strenge maatregelen, zegt correspondent Jeroen Akkermans die in Berlijn woont.

"Ik mag nog met maximaal 1 persoon naar buiten om bijvoorbeeld naar de supermarkt te gaan of even te sporten. Ik moet daarbij iedereen op anderhalve meter afstand zien te houden", zegt Akkermans. De speeltuinen en veel parken zijn gesloten. "De politie ziet er vrij scherp op toe, je kunt een boete van 25 tot 500 euro krijgen."

Akkermans vervolgt: "Zodra ik mij in de auto buiten Berlijn begeef, is er een kans dat de auto gestopt wordt door de politie en ik rechtsomkeert moet maken als ik niet voor werk of een andere noodzakelijke reden daar onderweg ben. De nummerborden in Duitsland geven aan waar de auto gemeld is. De omliggende deelstaten van Berlijn verbieden auto's uit andere deelstaten zonder geldige reden. Vakantie vieren is uit den boze."

UWV-loketten
Lees ook:
UWV-loketten voor doorbetaling salarissen open, coronaregeling van start