Ga naar de inhoud
Politiek

VNO-NCW: na meivakantie weer gas bijgeven

Hans de Boer in WNL op Zondag Beeld © Screenshot

Ondernemers in Nederland moeten er rekening mee houden dat ze tot en met de meivakantie te maken hebben met de huidige maatregelen rond het nieuwe coronavirus. Daarna moet de economie weer langzaam op gang komen.

Dat zegt Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, zondag in het televisieprogramma WNL Op Zondag. "Dan moeten we gas bijgeven", aldus de Boer.

De periode tot en met begin mei zou volgens hem genoeg moeten zijn om de capaciteit op de intensive cares op orde te brengen. Daarnaast vreest hij de gevolgen voor ondernemers als de overheidsmaatregelen om het coronavirus te bestrijden langer duren

"Dat kan dat zomaar 10 procentpunt aan economische groei kosten", zegt De Boer, verwijzend naar het zwartste scenario van het Centraal Planbureau. "Dan worden heel veel mensen werkloos. Daar worden veel mensen ook ziek van en ook dat heeft zijn kosten. Dus dan moeten we toch voorzichtig kijken: hoe krijgen we de boel weer een beetje open?"

CPB
Lees ook:
CPB verwacht drama Nederlandse economie: krimp tussen 1,2 en 7,7 procent in 2020

Kabinet moet duidelijkheid geven

Het is volgens De Boer belangrijk dat het kabinet snel duidelijkheid geeft over de toekomst en de precieze invulling van steunprogramma's.

"Ondernemers zakt de moed een beetje in de schoenen. In de horeca wordt geen euro verdiend, maar lopen de kosten wel door. Dat geldt ook voor de agrarische sector, de transportsector en noem maar op. Het probleem wordt echt ontzettend groot."

De werkgeversvoorman krijgt naar eigen zeggen per dag honderden mails en appjes van bezorgde ondernemers. "Die zeggen: 'Ik verdien geen euro meer. Moet ik dan toch mensen ontslaan? Ik heb ze net aangenomen.' Ze willen weten wanneer ze weer kunnen beginnen."

De Boer blijft langer aan

De Boer zou per 1 juli stoppen als voorzitter van VNO-NCW, maar vanwege de coronacrisis heeft de werkgeversvereniging besloten dat hij aanblijft tot na Prinsjesdag.

Zijn opvolger Ingrid Thijssen moet daardoor iets meer dan twee maanden langer wachten tot ze de voorzittershamer van De Boer kan overnemen. Vanaf 1 juni gaat ze wel al aan de slag bij VNO-NCW. Ze wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van de werkgeversorganisatie.