Corona-aanpak

Politie mag slijm afnemen van coronaspugers door nieuwe wet

03 april 2020 15:19 Aangepast: 03 april 2020 15:27
Archieffoto Beeld © ANP

De politie mag binnenkort slijm gaan afnemen van mensen die hoesten of spugen naar anderen en daarbij roepen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. De politie heeft regelmatig te maken met coronaspugers. Minister Grapperhaus erkent dat het om een heel kleine groep mensen gaat die dit doen. "Maar we pakken ze".

Politiechefs trokken al meerdere keren aan de bel over de coronahoesters of -spugers. Het kabinet heeft nu een wetsvoorstel goedgekeurd dat het mogelijk moet maken om meteen slijm af te nemen van de mensen die hoesten of spugen naar anderen.

'Belangrijke aanvulling'

Volgens minister Grapperhaus is dit een belangrijke aanvulling op de wet want dan kunnen coronaspugers of -hoesters meteen vervolgd worden als inderdaad blijkt dat ze corona hadden.

Het voorstel moet nog wel langs de Raad van State, en de Tweede en Eerste Kamer. Maar Grapperhaus wil dat dit zo snel mogelijk geregeld gaat worden. "Binnen enige weken", zei hij.

Hard optreden

Eerdere 'coronahoesters' hebben al celstraffen gekregen. Zo kreeg 23-jarige man uit Noordwijkerhout tot tien weken cel omdat hij twee agenten opzettelijk in hun gezicht heeft gehoest. Daarbij riep hij dat hij het coronavirus had.

Een 49-jarige vrouw uit Utrecht kreeg een gevangenisstraf vam vier weken opgelegd voor een soortgelijk incident. 

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft eerder aangegeven stevig op te treden tegen mensen die strafbare feiten plegen en daarbij misbruik maken van de huidige coronacrisis.

"Dit soort gedrag wordt niet getolereerd. Het OM zal hier snel tegen optreden en zware straffen eisen. Mensen die misbruik maken van de coronacrisis riskeren gevangenisstraffen", zei Gerrit van der Burg, voorzitter van het college van procureurs-generaal. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Coronaspuger' moet twee maanden cel in voor spugen op buschauffeur

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore