Ga naar de inhoud
Crisisoverleg

Dwingende oproep Rutte voor Duitsers en Belgen: 'Kom niet naar Nederland'

Premier Mark Rutte Beeld © ANP

Premier Rutte heeft na afloop van het crisisoverleg een dwingende oproep gedaan: blijf dit weekend zoveel mogelijk thuis, ook met Pasen. Hij deed die oproep ook aan de inwoners van België en Duitsland. Daarnaast moeten Nederlanders die terugkeren uit risicolanden zoals de VS veertien dagen in thuisquarantaine.

In het crisisoverleg vanmiddag stond het toerisme en de vluchten uit coronahaarden, zoals de VS, centraal. Nederlanders die met het vliegtuig terugkeren uit de Verenigde Staten wordt verzocht veertien dagen thuis te blijven.

Ook mensen die terugkeren met een door het ministerie van Buitenlandse Zaken geregelde repatriëringsvlucht wordt gevraagd voortaan uit voorzorg eerst veertien dagen thuis te blijven. Dat geldt dan bijvoorbeeld voor Oostenrijk, Italië en Spanje.

Ook voor Belgen en Duitsers

Premier Rutte deed ook een dwingende oproep voor komend weekend en de Paasdagen: "Blijf zoveel mogelijk thuis, komend weekend maar ook met de Pasen. Zoek elkaar niet op. Maar blijf thuis of in je eigen tuin."

Er komen geen extra maatregelen maar het kabinet gaat wel in de gaten houden of mensen zich daaraan houden.

Die oproep deed de premier ook aan alle Duitsers en Belgen, onder meer de Nederlandse kust is populair bij onze oosterburen. "We zien al minimaal verkeer. Maar we willen ook dat er zo weinig mogelijk mensen uit België en Duitsland naar ons land komen. De boekingen zijn gelukkig minimaal."

Campings sluiten

Een landelijke sluiting van campings en vakantieparken is volgens hem niet nodig. Veel campings zijn al gesloten. En burgemeesters en veiligheidsregio's hebben de mogelijkheid om parken te sluiten. Wel moeten alle campings en parken hun wc-blokken en sanitair sluiten. 

Kabinet
Lees ook:
Kabinet verlengt corona-maatregelen tot en met 28 april