Ga naar de inhoud
Coronadebat

Eensgezinde Kamer heeft één grote zorg: gaan we het redden op de ic's?

De Jonge en Rutte tijdens een debat. Beeld © ANP

Gaan we het redden met de intensive care-capaciteit in onze ziekenhuizen? Dé hoofdvraag vandaag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer, dat verder opvallend mild van toon was. "Dit debat was duidelijk veel gematigder dan de eerste debatten", zegt politiek verslaggever Frits Wester.

Tijdens het coronadebat was een eensgezinde Tweede Kamer in crisistijd te zien. "De aanpak van het kabinet krijgt begrip en steun", zegt Frits Wester, die het debat volgde. 

Het besluit van het kabinet om de coronamaatregelen tot en met dinsdag 28 april te verlengen, wordt dan ook volop gesteund.  Wester: "Het kabinet kiest voor een aanpak op basis van adviezen van de deskundigen. Daarbij blijft het ook steeds benadrukken dat ook met maximale inzet nooit garanties te geven zijn."

Zorgen om code zwart

Eén vraag stond vandaag centraal: de intensive care-capaciteit van de ziekenhuizen. De hele Tweede Kamer is geschrokken van de reële dreiging die lijkt te ontstaan rond de ic-bedden. Komend weekend moeten er 2400 zijn, waarvan er 1900 bedoeld zijn voor coronapatiënten. 

Zittende
lees ook;
Zittende leiders profiteren van coronacrisis

Op dit moment liggen er volgens het Landelijke Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) 1191 patiënten met het coronavirus op de intensive care. En de verwachting is dat het aantal blijft groeien. Minister De Jonge denkt dat er nog enige rek is, ook als er meer dan 2400 bedden nodig zijn. Hij houdt de Kamer nauwkeurig op de hoogte, beloofde hij. 

Naar Duitsland

Een van de oplossingen is om meer ic-patiënten naar Duitsland over te brengen. Daar is veel meer ic-capaciteit en er zijn nog veel plekken niet bezet. De Jonge zei dat al een klemmend beroep is gedaan op Duitsland voor als het nodig is, maar dat er geen aantal op is geplakt.

Premier Rutte in beweging

00:55
Rutte was vandaag op werkbezoek bij een school en doet mee aan gymles.

Veel Kamerleden vinden dat het kabinet alles moet aangrijpen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. In het debat werden nog een aantal andere maatregelen besproken. 

Zoals: hoe ga je voorkomen dat Duitse en Belgische toeristen naar kustgemeenten gaan nu het mooi weer wordt? En hoe gaan we om met vluchten vanuit het buitenland die nog landen? Premier Rutte zei dat die onderwerpen morgen in de crisiscommissie aan de orde komen. Dan volgen mogelijk nieuwe besluiten. 

'Inhoudelijk, niet politiek'

Opvallend was dat het debat vooral inhoudelijk en bijna niet politiek gevoerd wordt, zegt Frits Wester. "Vooral PVV en Forum, die in de eerdere debatten een veel venijniger toon aansloegen, lieten dat nu achterwege. Die partijen hebben ook wel gezien in de peilingen, waarin ze behoorlijk verliezen, dat hun achterban nu geen behoefte heeft aan scherpslijperij en betweterij van de koude grond." 

De algemene toon, zegt Wester, is nu die van 'begrip en steun voor de koers die nu gekozen is'.

Rutte
Lees ook:
Rutte op werkbezoek school en doet mee aan gymles

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore