Ga naar de inhoud
Politiek

Minister Hoekstra over ruzie met Zuid-Europa: 'We hebben het niet goed gedaan'

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra op het Binnenhof. Beeld © ANP

"Ik heb te weinig empathie getoond." Dat zei minister Wopke Hoekstra vandaag in gesprek met RTL Z over de kritiek op Nederland van Zuid-Europese landen.

Het gesprek ging over de oplaaiende ruzie tussen Nederland en een aantal Zuid-Europese landen. 

Nederland houdt samen met andere noordelijke landen vooralsnog de inzet van het Europese steunprogramma (ESM) en de uitgifte van gezamenlijke obligaties (coronabonds) tegen. Zuidelijke landen onder aanvoering van het economisch zwaar getroffen Italië willen wel een gezamenlijk Europees financieel noodhulppakket. 

Niet solidair, kinderlijk, gevoelloos; zijn Zuid-Europese collega's zijn woest op Hoekstra en lieten dat in allerlei verwensingen weten deze week.

"Als je zoveel storm oogst als wij nu hebben gedaan, dan heb je het kennelijk niet goed gedaan", reageert minister Hoekstra nu. "Wat we niet willen is heel goed overgekomen, maar wat we wel willen, niet. Dat had ik beter moeten doen." 

Hoekstra over kritiek Zuid-Europa: 'We waren te weinig empathisch'

12:36

Niet empathisch

"Ons standpunt over de coronabonds is blijven hangen, maar het standpunt van solidariteit niet. Ik heb mijn boodschap te weinig empathisch gebracht. Maar we willen op een solidaire manier kijken wat redelijk en verstandig is", zei Hoekstra.

Waar kunnen de Zuid-Europese landen dan wel op rekenen? Op die vraag ging de minister niet inhoudelijk in. "Dit is in eerste instantie een gezondheidscrisis. Ik ben voortdurend met de collega's in gesprek. Een sterke Europese Unie is ook in ons belang, we hadden dat beter naar voren moeten brengen."

Italianen
Lees ook:
Italianen vragen Duitse steun in ruzie om coronahulp: 'Nederland is niet solidair'

'Nederland weerzinwekkend en gevoelloos'

De Italianen noemen Nederland vandaag in een open brief 'niet ethisch en niet solidair' en proberen Duitsland te overtuigen een andere keuze te maken. Volgens de briefschrijvers - grotendeels Italiaanse burgemeesters - staat het overleven van de Europese Unie op het spel. 

Ook uit andere hoek kwam kritiek: de Portugese premier Costa noemt het gedrag van Hoekstra 'weerzinwekkend, kinderlijk en gevoelloos'.

In eigen land roept PvdA-leider Lodewijk Asscher op tot solidariteit en samenwerking in Europa, en ook DNB-topman Klaas Knot en oud-DNB-topman Nout Wellink vinden dat Nederland het verzet moet staken en dat een gezamenlijke aanpak nodig is.

Daarnaast roepen meer dan vijftig vooraanstaande economen de Nederlandse regering vandaag op om een andere houding aan te nemen in de coronacrisis.

Woede
Lees ook:
Woede in Zuid-Europa: 'Nederlanders, ga maar ergens anders vakantie vieren'